Slipset er sendt ud i kulden

Et af de gamle hæderkronede magtsymboler, slipset, er umoderne. I en tid hvor det personlige og individuelle udtryk er vigtigt, er slipseuniformen yt.

slipset er yt. (© Stockexchange)

Prototypen på den ophøjede og lidt fjerne chef - autoriteten - går i mørkt jakkesæt og bærer slips.

Men den ledertype er gammeldags. Den moderne leder dyrker åben skjorte og personligt lederskab, skriver Jyllands Posten

Slipset er i stedet blevet en et tilbehør der luftes ved højtidelige lejligheder eller ved møder med forretningsforbindelser fra Asien eller Mellemøsten. Her er stilen nemlig stadig den klassiske slipsestil.

Slips et negativt symbol

- Slipset er et symbol på gammeldags ledelsesstil. Det udstråler kontrol, magt, autoritet og hierarki. Egenskaber der i dag har en negativ klang, siger Trine Thorning fra Ledernes Hovesorganisation.

- Når man som chef tager slipset af, udstråler man en lidt blødere moderne ledelestilgang. Noget empatisk, lyttende og inddragende, mener Trine Thorning.

Selv statsminister Anders Fogh Rasmussen tager slipset af for at signalere åbenhed.

Amerikansk it-stil

Trine Thorning tror, at den mere afslappede stil udspringer af det amerikanske it-miljø, hvor man for 5-10 år siden startede såkaldte dress down-dage, hvor medarbejdere og chefer smed slips og jakkesæt.

Det hænger sammen med, at medarbejdere er blevet vidensarbejdere, der vil have mening og glæde i deres arbejdsliv og de føler sig grundlæggende jævnbyrdige med deres ledere.

- De vil ikke kostes rundt af nogle slipsefyre, siger Trine Thorning fra Ledernes Hovedorganisation.