Slut med fuld indskudsgaranti

Nu er det slut med at have en ubegrænset garanti for de penge vi har stående i banken. Bankpakke 1 udløber i dag.

Fremover gælder der et loft på 750.000 kroner på statens garanti for dine bankindskud, men dine penge er fortsat meget sikre, mener Forbrugerrådet. (Foto: DR © DR)

Den ubegrænsede garanti for indskud i banken udløber i dag, to år efter at den blev indført i forbindelse med finanskrisen.

Det vil sige, at fra i morgen dækker staten kun tab under 750.000 kroner for almindelige bankkunder, hvis banken krakker.

- Det gælder per person. Hvis man er et ægtepar, så er man dækket for det dobbelte, siger økonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Mange undtagelser

Og for de allerfleste gælder det, at man kan sove roligt om natten. Ikke mindst fordi, der er mange undtagelser fra det nye loft, forklarer Carsten Holdum.

- Der er fortsat ubegrænset statsgaranti på særlige indskud, sådan som det altid har været. Det gælder for eksempel pensioner og børneopsparing.

Også vores værdipapirer er sikret mod at ryge med, hvis banken krakker.

- De står jo et helt andet sted, nemlig i værdipapircentralen, og dermed er de slet ikke omfattet af et eventuelt krak i banken, siger Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Risikospredning

Alt i alt berører de nye tider kun meget få danskere. De færreste har nemlig en ren opsparing i banken på over 750.000 kroner.

Hvis det er tilfældet, så kan med fordel risikosprede ved at deponere sin opsparing i flere banker.