Små banker vinder markedsandele på skandalesager i storbankerne

Danske Bank og Nordea har gennem længere tid mistet privatkunder i Danmark.

I første halvår af 2019 har 13.600 privatkunder forladt Danske Bank. Når de små og mellemstore banker stjæler kunder fra de store, skyldes det også, at de mindre banker nogle gange er mere risikovillige. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hvidvask gennem Danske Bank.

Nordeas afdeling på Vesterbrogade som hjemsted for skattelyselskaber. Og senest Flexinvest-sagen, hvor kunder i Danske Bank blev rådgivet til at investere i produkter, der ikke var udsigt til ville give kunderne et overskud. Skandalerne for landets to største banker er der masser af.

Og de mange dårlige sager får kunderne til at flygte fra Danske Bank og Nordea. Til gengæld vinder de små banker i Danmark markedsandele.

- Der er ingen tvivl om, at vi har brugt meget tid på at forklare især vores danske privatkunder, hvad hvidvasksagen gik ud på. Når man bruger meget tid på at forklare i stedet for at rådgive, sker der noget med det momentum, man har, siger Christian Baltzer, der er finansdirektør i Danske Bank

I 2019 har Danske Bank indtil nu mistet 13.600 privatkunder i Danmark. I hele 2018 mistede banken 11.000 privatkunder.

Det var da Danske Bank offentliggjorde virksomhedens egen rapport om hvidvaskskandalen i efteråret 2018, at kundeflugten tog til. Størstedelen af kundeflugten i 2018 skete således i fjerde kvartal, og Danske Bank mistede flest kunder i første del af 2019.

Også i Nordea har mange privatkunder de seneste år sagt farvel og tak.

- Grundlæggende handler det om tilfredshed. Der er to hovedårsager. Vi har sloges med serviceniveauet. Vi har ikke simpelthen ikke været der nok for kunderne.

- Og så er der ingen tvivl om, at de sager, der har været, har bidraget til et svækket image. Det påvirker opfattelsen af os og kundetilfredsheden, siger Frank Vang-Jensen, der er Nordeas landechef for Danmark.

De små og mellemstore banker i Danmark har en langt større udlånsvækst end de store banker. Det viser tal fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet inddeler de danske banker i fire grupper. Gruppe 1 er landets fem største banker. De havde i 2018 en udlånsvækst på 1,1 procent. For de øvrige grupper, hvor de små og mellemstore banker ligger, var udlånsvæksten på mellem 5,5 på procent og 6,7 procent.

Nordea, der har hovedsæde i Finland, er ikke med i gruppe 1, men ifølge storbankens egne tal faldt Nordeas markedsandel på det danske marked for privatudlån også.

Når de små og mellemstore banker stjæler kunder fra de store, skyldes det også, at de mindre banker nogle gange er mere risikovillige.

- Jeg tror, den hårde konkurrence er en stor årsag til vores tilbagegang. Jeg vil ikke nævne nogen navne, men der gives meget kredit på især forbrugsfinansiering i markedet, som er uden for vores risikoappetit, siger Frank Vang-Jensen.

Udover hvidvasksagen peger Christian Balzer også på, at Danske Bank er blevet mere forsigtige, når de låner penge ud.

- Generelt har vi en lidt mere tilbageholdende udlånsvækst i Danmark. Det skyldes, at vi er mere forsigtige. Vi vil gerne sørge for, at vi har en bundsolid kreditkvalitet i vores portefølje. Vi skal ikke ud at tage forkerte lån op, siger Christian Baltzer.

Facebook
Twitter