Småbanker slår de store

Dagbladet Børsen har i samarbejde med analysefirmaet Niro Invest risikovurderet de danske pengeinstitutter forud for 1. oktober, hvor den statslige ubegrænsede indskydergaranti bortfalder.

Har du mere end 750.000 kroner stående i banken, skal du overveje at placere nogle af din penge et andet sted. (© Scanpix)

Overraskende placerer 17 små pengeinstitutter sig bedre end Danske Bank i en omfattende risikoanalyse af Danmarks 99 største pengeinstitutter, som det uafhængige analysefirma Niro Invest har lavet i samarbejde med dagbladet Børsen.

Hals Sparekasse indtager en klar førsteplads som den sikreste bank i risikoanalysen.

Toppen

På topplaceringerne over de mest sikre banker følger Fanø Sparekasse, Vinderup Bank, Frøs Herreds Sparekasse og Frørup Andelskasse.

Morsø Sparekasse er omvendt Danmark farligste pengeinstitut at være kunde i. Herefter følger Finansbanken, som er fusioneret ind i Sparekassen Lolland, Skælskør Bank, Eik Bank Danmark, Morsø Bank, BRF Bank, Max bank og Skjern Bank.

Som forventet

Bankanalytiker Nicholas Rohde fra Niro Invest er ikke overrasket over, at 17 små pengeinstitutter indtager de første pladser foran Danske Bank, som er den første af de store banker på listen.

- Det er de pengeinstitutter, som er tro mod deres egne formål, nemlig at være en lokal bank i et klart defineret nærområde. Er de det, så har de formentligt et meget fint billede af, hvordan deres kunder har det, siger Nicholas Rohde og fortsætter:

- Man skal holde sig til de kunder, man kan se fra kirketårnet. Så kender man dem godt, og så ved man næsten før kunderne, om de er ved at få det skidt.

Varsom

Omvendt lægger bankanalytikeren ikke skjul på, at han vil være varsom med at placere sine penge i de banker, som ligger nederst på ratingen.

Fra 1. oktober vil den danske indskydergaranti kun dække de første 100.000 euro, eller hvad der svarer til 750.000 kroner af alle bankkunders indestående. Det betyder, at for både private kunder og virksomheder vil der være en risiko for, at indestående ud over de 750.000 kroner kan være tabt, hvis ens bank går bankerot.

- Jeg ville ikke have mere end 750.000 kroner stående i de svageste af bankerne, siger Nicholas Rohde til Børsen.

Usikker viden

Han understreger også, at analysen skal ses som et værktøj i forbindelse med kundernes løbende evaluering af deres pengeinstitut, og at modellen eksempelvis ikke tager højde for, om pengeinstituttets ejer er så finansielt stærk, at ejeren kan bakke pengeinstituttet økonomisk op, hvis der opstår problemer.

Han forklarer dog, at det er relevant at være opmærksom på, at der er tale om nettoindestående.

- I forbindelse med de 750.000 er det vigtigt at gøre sig klart, at det er et nettobeløb. Så hvis man har lånt to millioner kroner i banken, og har 2,5 millioner kroner stående i likvider, er du stadig på sikker grund, fordi din nettoeksponering mod det konkrete pengeinstitut kun er 500.000 kroner, og så er du dækket af indskydergarantifonden, forklarer Nicholas Rohde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk