SMS’er afslører: OW Bunker-topchefer diskuterer kæmpekredit i dagene før konkurs

DR Nyheder er kommet i besiddelse af en sms-korrespondance mellem OW Bunker-direktør og direktøren i det datterselskab i Singapore, der var med til at bringe virksomheden i knæ.

OW Bunker erklærede sig konkurs den 7. november. (Foto: © Kasper Palsnov/ Scanpix /Scanpix)

Der var drama til det yderste, da topfolkene i det nu kollapsede olieselskab OW Bunker i dagene op til konkursen sms'ede frem og tilbage mellem datterselskabet i Singapore og hovedkvarter i Aalborg.

Det afslører en sms-korrespondance, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af. Sms-samtalen mellem selskabets topdirektør og direktøren i datterselskabet i Singapore giver et enestående indblik i, hvad der foregik i selskabet i dagene op til konkursen, der har kostet investorerne millioner og gjort over 600 mennesker arbejdsløse.

Vi har valgt at sløre navnene på de medarbejdere, der nævnes i sms'erne mellem de to topdirektører.

36 millioner dollars ude at hænge

Ledelsen i OW Bunker erklærede selskabet konkurs fredag den 6. november om aftenen. Men allerede i weekenden den 1. og 2. november bimlede alarmklokkerne højrødt hos selskabets nu tidligere topdirektør Jim Pedersen, viser sms'erne.

"Hej Lars, X siger, at vi netto er 36 mio. USD ude med Tankoil? Er det rigtigt", skriver Jim Pedersen til chefen for datterselskabet i Singapore, Lars Møller, om søndagen den 2. november.

"Jeg talte med XX i fredags. Det var 26 mil minus vores open orders som er mere end 20 mil. Vi har møde med dem i den kommende uge", lyder det teknisk klingende svar fra Lars Møller.

Singapore-chefen mener altså, at hans selskab kun har 6 millioner ude at hænge.

Men det svar køber hans direktør i Danmark ikke umiddelbart. Diskussionen om beløbet fortsætter i sms-vekslningen.

Styr på kreditterne

- Korrespondancen handler om, hvorvidt der er givet kreditter, og om der er styr på de kreditter, der er givet, forklarer Paul Krüger Andersen, professor i selskabsret på Aarhus Universitet overfor DR Nyheder.

Den store kredit, der blev givet til Tankoil, er en af grundene til, at OW Bunker i sidste ende gik konkurs. Og kreditten gik da også langt ud over den grænse, der galdt internt i selskabet, og som OW Bunker havde lovet sine investorer at holde sig indenfor.

Kreditgrænsen var på 10 millioner dollars, altså betydeligt lavere end de 36 millioner dollars, som Jim Pedersen angiveligt har fået indtryk af forud for sms-korrespondancen.

- Vi kan også se af de samtaler, at kreditstørrelsen ligger over den grænse, hvor man efter prospektet skulle have givet besked til bestyrelsen. Så bestyrelsen skulle godkende, at man gav kreditten, siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved CBS til DR Nyheder.

- Hold skarpt øje

OW Bunkers øverste chef Jim Pedersen er da heller ikke tilfreds med de beskeder, han får. I en sms søndag den 2. november - fem dage før konkursen - skriver han til sin direktør i Singapore:

"Lars, jeg troede at vi hele tiden kontrollerede at vi ikke kommer i vanskeligheder?", skriver Jim Pedersen blandt andet til Lars Møller.

"Det gør vi også," svarer Lars Møller og fortsætter med et nyt regnestykke:

"Net er 24 mil, så har vi open orders som enten er leveret eller bliver leveret for 20 mil skal modregnes."

Med det regnestykke er problem-kreditterne - ifølge Lars Møller- helt nede på 4 millioner.

Men heller ikke den forklaring køber chefen i Aalborg tilsyneladende. Korrespondancen slutter senere den søndag med, at Jim Pedersen, lettere formanende, skriver sådan her til sin betroede medarbejder i Singapore:

"Lars, det er altså vigtigt, at du holder skarpt øje med disse balancer, kan vel ikke helt forstå, vi ikke gør det."

Vil få betydning i eventuel retssag

Ifølge Paul Krüger Andersen kan sms'erne få betydning i et kommende retsopgør.

- I øjeblikket drejer sagen sig om at afgøre, hvem der har begået fejl, hvis der er nogen, der har begået fejl. Den her korrespondance er en del af den bevisførelse, der kan have betydning ved en senere retssag, men det er kun en del af det, siger han og fortsætter:

- Men det er klart, at den vil blive en del af en kommende retssag.

En byrde for chefen i Singapore

De to professorer i selskabsret, som DR har vist sms-korrespondancen, har vidt forskellige tolkninger af, hvad den viser om de to hovedpersoners ansvar:

Professoren fra Aarhus, Paul Krüger Andersen, mener at sms'erne støtter Jim Pedersens sag:

- Isoleret set vælter det byrden lidt over på direktøren i Singapore. Jeg har set udtalelser om, at ledelsen i Aalborg har været fuldt vidende, men det tyder det her ikke på, siger han og fortsætter:

- Den tyder på, at man fra Aalborgs side har prøvet at følge op på, om man overholder de retningslinjer, der er med hensyn til at give risikable lån.

Burde være gået til bestyrelsen

Professoren fra CBS, Søren Friis Hansen, mener derimod, at samtalen mellem de to direktører viser, at Jim Pedersen burde have handlet på informationerne om den store kredit tidligere, end han gjorde.

- Han burde være gået til bestyrelsen og sagt; vi har et problem, der er opstået en kredit, der er større end det loft, som vi har i selskabet, siger han og fortsætter:

- Fondsbørsen skulle straks have besked, hvis situationen er, at man har gæld, der skulle være betalt og ikke bliver betalt til tiden, og når vi taler den størrelsesorden og på et tidspunkt, hvor det vil kunne påvirke kursen på det børsnoterede danske selskab, siger han.

Kan være del af en længere korrespondance

Selvom Paul Krüger Andersen kalder Singapore-direktøren Lars Møllers svar til Jim Pedersen både slørede og undvigende, så mener han alligevel, at man skal være påpasselig med at drage konklusioner om korrespondancens betydning.

- Det her er måske kun en del af en længerevarende korrespondance frem og tilbage, så der kan godt være noget andet, der ligger foran og bagved. Derfor skal man passe på med at dømme sagen færdig ud fra de her få sms'er, siger han.

DR Nyheder har været i kontakt med Jim Pedersens og Lars Møllers advokater. Ingen af dem ønsker at udtale sig om korrespondancen. De bekræfter dog begge ægtheden af sms-korrespondancen.

Heller ikke bestyrelsesformanden i OW Bunker ønsker at udtale sig.

Dagen før dagen

Den sidste sms mellem de to direktører blev afsendt den 4. november - dagen inden virksomheden kom med udmeldingen om, at de havde lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore.

Den blev afsendt klokken 12.33 fra Jim Pedersen til Lars Møller med følgende ordlyd:

"Lars, kald mig, meget vigtigt at få dig til Aalborg. /Jim"