Snart kan du se hvor meget McDonalds betaler i skat

Fra november bliver det muligt for enhver at tjekke, hvor meget alle virksomheder betaler i skat til den danske statskasse.

Skatteminister Thor Möger Pedersen tror, at de åbne skattelister vill skabe mere åbenhed og genneskuelighed. (Foto: DR)

Hvor meget betaler McDonalds, Ikea og Statoil i skat i Danmark? Og hvor stor en del af A.P. Møller Mærsks skattebetaling går egentlig til den danske statskasse?

Fra november indfører regeringen åbne skattelister for både danske og udenlandske virksomheder.

Det betyder, at enhver vil kunne se, hvad alle virksomheder, fonde og foreninger, der opererer i Danmark, betaler i skat i Danmark.

Modvirker mytedannelse

Skatteminister Thor Möger Pedersen tror, at de åbne skattelister vill skabe mere åbenhed og genneskuelighed.

- Samtidig vil de åbne lister kunne hjælpe med at fjerne nogle af de sejlivede myter, der er om virksomhedernes skattebetalinger. Derfor mener jeg også, at virksomhederne selv har en gevinst ved de åbne skattelister, siger skatteministeren.

De oplysninger, som bliver lagt frem, omfatter selskabernes skattepligtige indkomst samt den beregnede skat.

Mere i kassen

Thor Möger Pedersen forventer, at de åbne skattelister vil føre til, at erhvervslivet på længere sigt vil betale mere i skat i Danmark.

- Det er helt klart min opfattelse, at åbenheden omkring selskabernes skatteoplysningerne kan være en motiverende faktor for selskabernes skattebetaling, men det er ikke et tiltag, vi har gennemført, alene for at få penge i kassen, siger skatteministeren.

Der har i årevis været kritik af, at en række multinationale selskaber stort set aldrig har betalt skat i Danmark, fordi de har flyttet deres overskud ud af landet.

FacebookTwitter