Snart kan forældre overvåge børnenes Instagram - men det får en skeptisk modtagelse

Chefen for Instagram skal vidne i den amerikanske Kongres i aften.

Mere end 40 procent af Instagrams brugere er 22 år eller yngre. (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Der findes mange ting på internettet, der ikke skal ses af unge menneskers øjne.

Også på sociale medier.

Derfor har det sociale medie Instagram nu annonceret en række tiltag, der skal gøre appen sikre for teenagere fremover.

Instagram er ejet af Meta, som tidligere hed Facebook.

- Instagram har længe arbejdet på at beskytte unge mennesker på appen. Og i forbindelse med det arbejde annoncerer vi nu nogle nye redskaber og funktioner, der skal gøre det endnu mere sikkert, skriver Adam Mosseri, der er chef for Instagram, i en meddelelse.

For det første vil forældre blive mere involveret i deres børns profiler.

Tidligt næste år kan forældre nemlig følge med i, hvor meget tid deres børn bruger på Instagram og sætte tidsbegrænsninger for dem.

Tidsbegrænsninger kan man også selv slå til, så appen fortæller, når du har brugt et vist antal minutter. Det tiltag blev indført i går i en række lande, men ikke i Danmark.

Derudover vil man ikke længere kunne tagge teenagere på opslag, medmindre de allerede følger dig.

Instagram vil også skubbe de unge mennesker over mod nye emner på appen, hvis de har brugt for lang tid på et bestemt emne.

Disse ændringer vil også blive rullet ud for alle tidligt næste år.

De nye opdateringer kommer i kølvandet på en række lækkede Facebook-dokumenter, som skabte en heftig modvind for tech-giganten.

Dokumenterne viste blandt andet, at det sociale medie Instagram er skadeligt for unge mennesker, og at Facebook kendte til problemerne. Det skrev Wall Street Journal tilbage i september.

Også på tide

De nye tiltag kommer heller ikke en dag for sent ifølge interesseorganisationen Digitalt Ansvar, som blandt andre Børns Vilkår og Red Barnet står bag.

- Det er virkelig på tide, at de her tiltag kommer, for der skal ske noget. Spørgsmålet er, om det er nok, siger næstformanden i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Krogh.

Tiltagene får en skeptisk modtagelse af Ask Hesby Krogh. Generelt tager Instagram for lidt ansvar, mener han.

- Man kan diskutere, hvem der skal have ansvaret. Det ville være mere nærliggende, hvis Instagram var bedre til at sætte rammerne. Man skubber ansvaret over på forældrene.

Især tidsbegrænsningsfunktionen er mangelfuld.

- Det kan lyde meget godt, men der er nogle kæmpe problemer med det, for det er ikke en standard indstilling. Så hvis ikke det er slået til, er der nok ikke mange, som vil bruge det.

Kan de her tiltag dog være med til at skabe en ændring for unge mennesker på appen i sidste ende?

- Tiltagene vil hjælpe lidt, men det adresserer ikke hovedudfordringerne. De tjener penge på, at børn og unge er på Instagram. Det ville nok være bedre med nogle klare rammer og lovgivning, siger Ask Hesby Krogh.

Nye opdateringer en dag før kongreshøring

Annonceringen af de nye opdateringer kommer dagen inden, chefen for Instagram, Adam Mosseri, skal til høring i den amerikanske Kongres.

Det skal han i forbindelse med de lækkede dokumenter.

Timingen i de nye tiltag er et klart strategisk træk fra Instagrams side af, mener DR's tech-korrespondent Henrik Moltke.

Adam Mosseri er 38 år og har været chef for Instagram siden 2018. (Foto: Beck Diefenbach © Ritzau Scanpix)

- Det gør de for at komme kritikken i forkøbet. Og det er sådan set positivt. Men det er nok umuligt at inddæmme den kritik, der kommer. Mange vil nok mene, at tiltagene kommer for sent, siger han.

Ejeren af Meta, Mark Zuckerberg, har tidligere været i kongreshøring.

Derfor bliver det spændende at se, hvordan hans kollega, Adam Mosseri, kommer til at agere, lyder det fra Henrik Moltke.

- Mark Zuckerberg har mange gange lagt sig ned og sagt undskyld, mens Adam Mosseri er mere impulsiv, så det bliver spændende at se, hvordan han klarer flere timers høring.

- Spørgsmålet er, om han begynder at forsvare sig og svare igen, for det kan potentielt skade ham på længere sigt. Adam Mosseri har en mere direkte stil end Mark Zuckerberg, så det kan gå begge veje, siger han.

FacebookTwitter