Tusindvis af danske virksomheder får lønkompensation for hjemsendte medarbejdere.
Men der bliver løbende sået tvivl om, hvorvidt der er virksomheder, som udnytter situationen og kræver lidt ekstra penge.
Nu kan medarbejdere, tillidsrepræsentanter og fagforeninger tippe anonymt om mulig svindel.
Det har et bredt flertal blandt Folketingets erhvervsordfører netop vedtaget med en whistleblower-ordning. Det er en del af en større aftale.
En, der har efterspurgt sådan en ordning, er erhvervsordfører Victoria Velasquez fra Enhedslisten:
- Jeg har talt med flere organisationer og fagforeninger, og jeg kan høre, at det ikke kun er mig, der har fået henvendelser om det her. Derfor er der et behov, siger hun.
Det fynske folketingsmedlem har især fået henvendelser fra medarbejdere, der er blevet bedt om at skulle arbejde, selvom de også får lønkompensation.
- Whistleblower-ordningen skal simpelthen sikre, at man som medarbejder ikke kommer i klemme, hvis man angiver sin arbejdsplads, forklarer hun.
Fagforeninger giver allerede tips videre
Politiet bekræftede tirsdag i sidste uge, at man allerede efterforsker flere sager om mulig svindel med udbetalingerne. Senest har DR Nyheder snakket med en række fagforeninger, som bekræfter, at der er medarbejdere, som kan komme i klemme i en mulig svindelsag.
- De bryder sig selvfølgelig ikke om at stå i den situation. Det første spørgsmål, de stiller os, er: Medvirker jeg til noget ulovligt?
Indtil nu har medarbejderne kunne kontakte deres fagforening eller selv gå direkte til Erhvervsstyrelsen.
Alligevel mener Enhedslisten, at der har været brug for en ordning, hvor medarbejderen er beskyttet bedre.
- Jeg kan være bekymret for, at man som medarbejder kan komme i klemme. Der kan være nogle oplysninger, som skal bruges til at dokumentere den her snyd, der kan afsløre, hvilken medarbejder det drejer sig om, siger Victoria Velasquez.
Herunder kan du finde din kommune og se, hvor mange der er sendt hjem med kriseløn fra staten:
Selvom de fleste virksomheder følger reglerne, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S), at en whistleblower-ordning er den rette løsning.
- Det er en hårfin balance at få udbetalt pengene så hurtigt som muligt, og samtidig sikre at pengene ikke ender i de forkerte hænder, udtaler han i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.
Udover ordningen har Folketinget også nedsat en ekspertgruppe, der skal afdække, hvilke former for svindel, hjælpepakkerne åbner for. Derudover skal gruppen også undersøge, om andre typer kontrol kan være effektiv.
Samtidig skal et brugerpanel bestående af virksomheder, der er i målgruppen for hjælpepakkerne, rådgive om, hvordan svindel kan undgås.