Tema Udflytning af arbejdspladser

Socialdemokraterne raser over lækkede udflytningsnotater

Ifølge et internt notat fra Finansministeriet, som Politiken har fået indsigt i, kommer de statslige udflytninger til at koste det dobbelte af, hvad der er blevet afsat.

Magnus Heunicke(S) opfordrer - ligesom Enhedslisten og De Konservative - finansministeren til at lægge flytteregningen frem. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

- Det kan ikke være rigtigt, at den diskussion, vi har, baserer sig på lækkede notater.

Sådan lyder kritikken fra Socialdemokraternes landdistriktordfører, Magnus Heunicke, efter at både Politiken og Ingeniørforeningen IDA her til formiddag har offentliggjort lækkede oplysninger om regningen på den forestående udflytning.

Finansministeriet besluttede i januar at mørklægge samtlige økonomiske beregninger og vurderinger af regeringens projekt, så hverken presse eller offentligheden kan få indsigt i dem.

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

Men nu har Politiken fået indsigt i et internt notat fra ministeriet, som viser, at udflytningen af 3.8000 statslige arbejdspladser kommer til at koste en milliard kroner. På finansloven er der kun sat 400 millioner kroner af til formålet.

K, S, og EL er bekymrede

Det kan ikke være rigtigt, at det skal frem på den måde, siger Magnus Heunicke:

- Det går jo ikke, at regeringen på den måde gemmer oplysningerne, det er meget relevant at få fremlagt, hvad det her kommer til at koste. Noget tyder på, at regeringen slet, slet ikke har afsat tilstrækkelige midler, og det må vi have frem nu, siger han.

Også Enhedslistens ordfører for landdistrikter og øer, Henning Hyllested, undrer sig over, at ministeriet nægter at udlevere oplysningerne, selvom alle ministerier for godt to uger siden afleverede et prisoverslag. Han har derfor kaldt finansminister Claus Hjort Frederiksen i samråd om sagen, og ser frem til at få en forklaring.

-Finansministeren har fået tallene ind fra de forskellige ministerier, om hvad det koster at flytte de forskellige arbejdspladser, det er helt uacceptabelt, at han så ikke leverer tallene, siger han.

Venstre: Ingen mystik i det

Hos Venstre mener erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen dog ikke, at der er grund til spekulationer:

-Det er vigtigt, at det er kvalitetstestede tal, og det er det arbejde, der pågår i øjeblikket, jeg synes ikke, at der er så meget mystik i, at man gerne vil have lov at være sikker på, at det, man kommer med, er ordentligt. Og det tager lidt tid, og der må man så væbne sig med tålmodighed, siger han.

Det er kl. 14.30 i eftermiddag, at Claus Hjort Frederiksen skal i samråd om de økonomiske konsekvenser. Det er endnu uvist, om han vil informere Folketinget om Finansministeriets foreløbige skøn eller blot henvise til, at beregningerne fortsætter.