Solen skinner på dansk økonomi: Vi er ikke et problembarn

Dansk økonomi består årlig eksamen - dog ikke uden anmærkninger siger valutafond.

Den Internationale Valutafond IMF vurderer dansk økonomi som sund. Landechef Miguel Segoviano (i midten, red.) pegede dog også på faresignaler ved præsentationen af IMF's foreløbige konklusioner i dag. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Den økonomiske vækst er den højeste i ti år, danskerne er høj som lav tilbage i arbejdstøjet og prisstigningerne holdes nede.

Dansk økonomi er lige nu fuld af lyspunkter, vurderer den Internationale Valutafond, IMF, der i eftermiddag offentliggjorde en række foreløbige konklusioner.

- Det er gode tider for dansk økonomi med solid vækst takket være fornuftig økonomisk styring og tidligere tiders strukturelle reformer, lød det fra landechef for Danmark Miguel Segoviano i forbindelse med præsentationen i Nationalbanken.

Valutafonden, der har hovedsæde i Washington i USA, understøtter det globale finanssystem og låner penge til økonomisk nødstedte medlemslande.

Danmark er dog ikke et af problembørnene blandt IMF’s 188 medlemmer.

Valutafonden forventer, at den økonomiske vækst lander på pæne to procent i 2018, førend den falder til 1,7 procent i årene fra 2019 til 2023.

Samtidig får Danmark ros for privatforbrug og investeringer, der nyder godt af lave renter, høj beskæftigelse og værdistigninger.

Den danske eksport ventes desuden at forblive stærk på baggrund af vækst hos Danmarks samhandelspartnere - selvom et stigende forbrug øger importen og trækker handelsbalancen i den anden retning.

Valutafond ser med bekymring på boligmarkedet

IMF ser dog med stigende bekymring på danskernes stigende boliggæld og de voksende ejendomspriser.

- I værste fald fortsætter huspriserne med at stige meget hurtigt, mens boligejerne optager stadig større lån. Hvis vi så pludselig får rentestigninger, kan det føre til prisfald og stavnsbundne boligejere, sagde Miguel Segoviano.

- Et af hovedproblemerne kan dermed blive et faldende forbrug, som kan få langvarig indflydelse på hele den danske økonomi, siger han.

IMF foreslår blandt andet at få lagt låg på prisudviklingen på ejerboliger ved at øge boligbeskatningen.

- Man skal reparere taget, mens solen skinner, lød det fra IMF-landechefen.

Den endelige Artikel IV-rapport, der sammenfatter IMF’s vurderinger af dansk økonomi og anbefalinger til reformer, ventes offentliggjort i juni.

Læs mere om IMF’s foreløbige anbefalinger her.

Facebook
Twitter