Solenergi boomer - men naboer er bekymrede for udsigten

Flere tusinde hektar marker kan være på vej til at blive omlagt til solceller, men det er ikke lige populært alle steder.

Gitte Ejstrup er bekymret over planerne om en kæmpe solcellepark ved Næstved.

Det plejer at være korn, der vokser op af jorden omkring Gavnø Gods ved Næstved i Sydsjælland. Men nu er planen, at et areal på størrelse med 300 fodboldbaner skal dækkes af store, sorte solpaneler.

Godset vil etablere landets største solcelleanlæg.

Der er foreløbig opbakning til projektet på rådhuset, men lokale beboere er skeptiske.

- Vi har valgt at bo her på grund af den her fantastiske idylliske natur. Området her er helt unikt, det er en grøn perle. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi i Danmark bevarer de grønne perler og ikke plastrer dem til med sådan en solcellepark, som man vil lave her, siger Gitte Ejstrup, der for tre år siden flyttede til området.

Projektet er blot et af mange, der er på vej rundt omkring i landet. I dag er der ifølge Landbrug & Fødevarer omkring 1.000 hektar solceller i Danmark, og det tal vil stige kraftigt de kommende år. Alene firmaet Better Energy håber at bygge solceller på op mod 4.000 hektar landbrugsjord.

Brug industriområder i stedet

Planen er, at solcelleparken skal placeres mellem Vejlø Skov og Basnæs Skov, og Helene Johansen, der har boet i Vejlø i snart 15 år, er ikke begejstret.

- Man kan slet ikke forestille sig, at sådan et anlæg ville kunne placeres her, uden at det vil være et voldsomt indgreb mod naturen. Det vil være totalt dominerende for området, siger Helene Johansen.

Hun understreger, at hun er tilhænger af solenergi, men placeringen er vigtig.

- Der er jo rigtig mange industriområder, og dér vil sådan en solcellepark passe meget bedre ind, end den vil herude i det åbne land, siger Helene Johansen.

DR har kontaktet ejerne af Gavnø Gods, men de ønsker ikke at stille op til interview.

Beskyttet og værdifuld natur

Den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening vil til gengæld meget gerne give sit besyv med. Her vil man protestere, når kommunens kommer lokalplan for området sendes i høring.

- Vedvarende energianlæg, det være sig solceller, vindmøller eller biogasanlæg, skal etableres uden at det sker på bekostning af vores allermest knappe ressource: Vores natur, lyder det fra Erica Mangor Heyckendorff, formand for Danmark Naturfredningsforenings lokalafdeling Næstved.

Ifølge naturfredningsforeningen er der blandt andet havørne, som yngler i området.

- Nylands Mose er i kommuneplanen udpeget som beskyttet og værdifuld natur. Alle disse udpegninger giver ingen mening, hvis store dele af området i stedet omdannes til et kolossalt solenergianlæg, mener Erica Mangor Heyckendorff.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk