Sosu-assistenter vil hellere arbejde i svinestalden

Det giver ofte bedre løn og mindre stress at arbejde i en svinestald end hos hjemmeplejen - derfor er stadig flere sosu-assistenter begyndt at flygte over i landbruget.

Om sosu-assistenterne kan bruge deres uddannelse på disse skønne dyr, er uvist.

I sundhedssektoren er lønnen middelmådig og arbejdspresset hårdt. I svinestalden er lønnen god og stressniveauet lavt.

Sådan ser verden sandsynligvis ud for flere sosu-assistenter. I hvert fald er de i stigende grad begyndt at tage job i landbruget.

L?nnen er mindst liges? god, og de arbejder stadig med levende v?sener

Orla Gr?n Pedersen

Det oplyste direktør Orla Grøn Pedersen fra organisationen Dansk Svineproduktion på årsmødet tirsdag i Herning.

Udfordring at fastholde medarbejderne

Om ti år vil der kun være 1500 fuldtids svineproducenter i Danmark mod i dag 4500. For de unge, som skal overleve i erhvervet, bliver den store udfordring at tiltrække og fastholde ansatte i erhvervet, som i dag er meget afhængig af udenlandsk arbejdskraft.

Men måske har erhvervet overset muligheden for at tiltrække medarbejdere fra andre samfundslag i Danmark - specielt inden for sundheds- og servicesektoren.

- Flere svineproducenter har rigtig, rigtig gode erfaringer med ansættelse af tidligere social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker. Selv siger de, at arbejdet i staldene er mindre stressende end arbejdet i sundhedssektoren. Lønnen er mindst ligeså god, og de arbejder stadig med levende væsener, sagde Orla Grøn Pedersen som optakt til årsmødet.