Sparer på sygehuse trods milliardløfter

I dag skal politikerne i Region Midtjylland vedtage en spareplan på trods af valgkampens milliard-løfter til sundhedsvæsenet

Der bliver ventetid på blodprøver på sygehusene i Region Midtjylland, siger de praktiserende læger. (Foto: Scanpix)

I dag mødes politikerne i Region Midtjylland for at blive enige om en plan, der skal skære næsten 700 millioner kroner af budgettet frem mod 2018.Skæres dybtOg der skal skæres dybt, siger regionsrådsformand for Region Midtjylland, Bent Hansen, S.- Vi forsøger at lave en økonomisk plan for de kommende fire år. Og det er et rimeligt stort sparepotentiale vi er nødt til at finde, siger Bent Hansen.Dyr medicin koster jobDet er blandt andet de stigende medicinpriser og udgifter i forbindelse med supersygehus-byggeriet i Skejby, der har tvunget regionen til at finde flere besparelser.Og spareplanen kommer til at koste arbejdspladser, siger Mette Thomsen, der er regionsformand for fagforbundet Danske Bioanalytikere.

- Laboratorieområdet. bliver rigtig hårdt ramt på stillinger. Knap 10 procent af bioanalytikerne risikerer at miste deres job. Og det vil gå ud over servicen for patienterne. Bioanaltyikerne analyserer blodprøver og laver analyser af væv der bliver udtaget under operationer, siger Mette Thomsen.Længere ventetiderHun bliver bakket op af de praktiserende læger.For spareplanen indebærer ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation, PLO, i Region Midtjylland, Karsten Rejkjær Svendsen, at flere blodprøver skal tages på sygehusene frem for hos den praktiserende læge.

Og det vil få mærkbare konsekvenser for patienterne, siger han.- Spareplanen vil give unødigt meget transport og lange ventetider på venteværelset på sygehuset. Og den økonomiske gevinst er ikke tydelig. Fra et patientperspektiv er forslaget derfor en væsentlig serviceforringelse. Det vil være forkert at påstå andet," siger Karsten Rejkjær Svendsen.Politikerne lovede milliarderMette Thomsen synes, at det er paradoksalt at Region Midtjylland skal spare, når stort set alle politiske partier under valgkampen lovede nye milliarder til sundhedsvæsenet.Og hun foreslår derfor, at regionspolitikerne tager en time out, og venter med at vedtage spareplanen til de har set grundlaget for en ny regering.

Men det afviser Bent Hansen.- Venter vi to-tre måneder så bliver besparelserne i 2016 bare endnu større. Og så skal vi hente besparelser på et halvt år i stedet for at hente dem på et helt år. Så jeg kan ikke følge de ønsker der ligger fra bioanalytikerne, siger Bent Hansen.

Facebook
Twitter