Spark døre ind - men forbered dig grundigt

Dukker drømmejobbet ikke op, når du kigger på listerne i jobcentret eller på nettet? Så fortvivl ikke. Halvdelen af alle job bliver ikke slået op. Med grundig forberedelse kan du selv finde frem til din yndlingsarbejdsplads.

Hvis du vil arbejde for Lego, skal du selvfølgelig kunne lege med legoklodser. Det var der mange, der viste talent for, da Legoland i januar holdt rekrutteringsdag forud for sommersæsonen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Når omkring halvdelen af alle job slet ikke når jobcentre eller jobsider på nettet, betyder det, at der er et kæmpe marked derude, som bare venter på at blive opdaget.

Man skal bare forberede sig grundigt, inden man kaster sig ud i at søge uopfordret - og så skal man tænke utraditionelt, når det gælder om de virksomheder, man søger ind hos.

Skriv til en navngiven person

Regel nummer ét er, at man skal stile sin ansøgning direkte til en person og ikke bare til arbejdspladsen, siger Kaare Danielsen, der er direktør for Danmarks største jobsite Jobindex.

- Først og fremmest skal man bruge sit netværk til at finde ud af, om der er virksomheder, der mangler folk og hvilke kvalifikationer, de specifikt mangler. Hvis man ikke kender nogen, men gerne vil ind i en bestemt virksomhed, så må man ringe og snakke med receptionister eller salgsafdelingen og forhøre sig om muligheder, siger han.

Søg hos de små

En anden men lige så vigtig regel, hvis man vil have succes med sin uopfordrede ansøgning, er at søge job i mindre virksomheder.

- Novo Nordisk får omkring 10.000 uopfordrede ansøgninger om året. Men der findes 100 andre små biotech-virksomheder i Danmark, som måske står og mangler netop dine kompetencer, siger Kaare Danielsen.

Fordelen ved mindre virksomheder er, ifølge ham, at de tager de uopfordrede ansøgninger mere seriøst og bliver glade og smigrede over, at man har valgt at rette sin interesse mod netop deres arbejdsplads.

Hvis de ikke selv mangler folk, kender de måske branchen godt nok til at vide, om der er andre, der mangler folk.

Kom over sceneskrækken

Kaare Danielsen er klar over, at mange mennesker er bange for at ringe til fremmede. Især ikke fordi det ofte tager lang tid, før der er positive toner i den anden ende af røret.

- At få nej efter nej er psykisk belastende. Derfor har mange en slags sceneskræk. Men man er nødt til at komme over det, hvis man vil have noget ud af at søge uopfordret. Man er nødt til at vide, hvor i virksomheden man skal rette sin interesse, siger Kaare Danielsen, der selv har prøvet hvad det vil sige at starte helt fra bunden.

Han kendte fem personer, da han i sin tid tog til USA for at prøve lykke som nyuddannet datalog. Gennem dem hørte han om andre, der muligvis skulle bruge folk.

- Efter i 14 dage udelukkende at have hængt i telefonen og snakket med en hel masse fremmede mennesker, vidste jeg mere om ledige job i IT-branchen end de garvede jobagenter, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk