Spis bakterier og undgå sygefravær

Et forsøg på en svensk arbejdsplads har påvist, at ved at spise immunstyrkende bakterier kan helbreddet styrkes. Alligevel advarer professor Peter Sandøe mod de nye sundhedsfremmende fødevarer.

Bakterier tilsat drikkevarer gennem sugerør har vist sig at være sundhedsfremmende. (Foto: nionx © stock.xchnge)

Generelt er danskerne skeptiske over for berigede fødevarer, men et eksperiment på den svenske virksomhed TetraPak i Lund viser, at indtag af bakterier kan styrke helbreddet.

De 250 ansatte hos TetraPak fik hver dag udleveret et sugerør, som de skulle bruge, når de drak deres juice, mælk eller vand til maden. Kun i halvdelen af sugerørene var der en bakterie,ved navn Lactobacillus Reuteri, men de ansatte vidste ikke, hvem der fik bakterien.

Efter 80 dage blev resultatet gjort op. I gruppen, der fik bakterien, blev knap hver tiende syg under forsøget. I gruppen, som ikke fik bakterien, havde godt en fjerdel sygefravær i perioden.

Der skal satses på det her

Forsøget blev foretaget for den svenske virksomhed BioGaia, hvor man nu overvejer, hvordan den immun-styrkende bakterie skal anvendes.

Den slags resultater resultater skal udnyttes kommercielt, siger forskningsdirektør Anna Olofsdotter fra Øresund Food Network.

-Vi skal i Øresundsregionen samarbejde mellem virksomheder, forskning og myndigheder - og satse på at producere funktionelle fødevarer. Dels er det nødvendigt, at befolkningen begynder at spise sundere, da vi ellers risikerer, at sundhedssystemet bryder sammen, dels skal fødevareindustrien omstilles til at lave fødevarer med større viden-indhold, forklarer Anna Olofsdotter til DR Penge.

Skepsis er sundt

Professor Peter Sandøe fra Landbohøjskolens Center for Bioetik og Risikovurdering mener ikke, at diskussionen om berigede fødevarer ender her. Han hilser den generelle danske skepsis velkommen.

- Vi har jo været vant til at finde fælles løsninger, når det drejer sig om folkesundhed: Vi er enige om at sætte jod til salt og fluor til vand, mens vi er skeptiske, når sundhed skal kommercialiseres. Det er da glædeligt at leve i et land, hvor vi tager debatten og ikke bare lader markedet vælte os over ende, siger han.

Facebook
Twitter