Spisested snød kinesiske kokke for løn: Med myndigheders accept blev syv nye ansat

Restauranter, der bliver straffet for at snyde og bruge illegale kokke, får tilladelser til at hyre nye.

Antallet af kinesiske kokke på den såkaldte beløbsordning, er de seneste år er steget markant. Men ikke alle overholder reglerne. Alligevel er det ingen hindring for at hente nye kokke til landet.

33.500 kroner hver måned. Det var, hvad Tatami Restaurant i Ringsted over flere måneder i 2016 og 2017 lovede i løn til fem kinesiske kokke.

Men de tusindvis af kroner i månedsløn blev nogle gange slet ikke udbetalt. Det erkendte ejerne af den kinesiske restaurant senere, da politiet tiltalte restauranten for brud på udlændingeloven.

Alligevel har det i 2018 og 2019 været muligt for Tatami Restaurant at få tilladelse til at hyre syv nye udenlandske kokke til restaurantens køkken med myndighedernes accept, viser en række dokumenter, som DR og Fagbladet 3F har fået aktindsigt i hos udlændingemyndigheder og politi.

Det burde ikke kunne lade sig gøre, mener lektor på Juridisk institut ved SDU Frederik Waage.

- Jeg synes, at man må undre sig over, at det er muligt at få en tilladelse, når der har været svindel i den grad i foretagendet, siger han.

Flere dømte får ny tilladelse

Når udlændinge fra et land uden for EU vil arbejde i Danmark, kræver det en tilladelse gennem den såkaldte beløbsordning. Ordningen stiller krav om en forholdsvis høj månedsløn, mens man arbejder og opholder sig i Danmark.

Tip os:

  • 您是否遇到恶劣的工作条件? 告诉记者 Christian Bentsen.

  • Are you experiencing harsh working conditions in Denmark?

  • Arbejder du under dårlige forhold i Danmark?

  • E-mail: bent@dr.dk

Men ordningen bliver også misbrugt til at udnytte blandt andet kinesisk arbejdskraft i den danske restaurationsbranche.

DR har tidligere sammen med Fagbladet 3F kunnet fortælle historien om 34-årige Huashan Hong, der sov på europaller i et baglokale, og ifølge eget udsagn fik cirka 30 kroner i timen sort for at arbejde 10 og 14 timer dagligt på den kinesiske restaurant Bao & Bar på Nørrebro i København.

Sagen om den kinesiske restaurant i Ringsted er heller ikke enestående. Dokumenter bekræfter, at der findes flere restauranter, der enten er dømt for at hyre illegal arbejdskraft eller snyde med beløbsordningen, men som samtidig har fået lov til at hyre nye kokke gennem beløbsordningen.

I alt 15 restauranter fik tilladelse til nye kokke på beløbsordningen i 2017, 2018 og 2019, selvom de tidligere var dømt, viser DR og Fagbladet 3F's aktindsigter.

Sådan kan det foregå, når beløbsordningen udnyttes:

Styrelse afviser kritik

Det virker meget mærkeligt, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der er myndighed på området, giver nye tilladelser til restauranterne, lyder det fra lektor Frederik Waage.

- Hvis det er sådan, at man som sagsbehandler kan se, at regler, som man arbejder efter, bliver misbrugt, så er der ikke nogen tvivl om, at man har pligt til at forsøge at gå videre med det og meddele det oppe i systemet, siger han.

Styrelsen ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en e-mail, at de gældende regler i dag ikke gør det muligt "at meddele afslag på opholdstilladelse på nye ansøgninger med henvisning til, at arbejdsgiveren tidligere for eksempel har fået en bøde for overtrædelse af reglerne i udlændingeloven".

Men det er ifølge lektor Frederik Waage ikke rigtigt, at myndigheden er totalt handlingslammet, når den får ansøgninger fra virksomheder, der tidligere er dømt for at svindle.

- Der er generelt et princip om, at man kan undersøge sagen – officialprincippet – og det giver en vidtgående mulighed for, at man kan stille særlige krav, når der kommer ansøgninger fra restauranter, som tidligere har været involveret i svindel, siger han.

- Der er pligt til at gå til ministeren med det spørgsmål, siger Frederik Waage.

Minister: Lov skal laves om

DR har forsøgt at få uddybet det skriftlige svar fra SIRI. Blandt andet i forhold til om myndigheden kunne have stillet kvalificerede krav til ansøgerne ud fra officialprincippet og undersøgt virksomheder nærmere.

I et nyt svar skriver styrelsen:

- SIRI kan ikke bruge officialprincippet til at stille krav til en arbejdstager eller virksomhed, som ikke gælder for andre. For eksempel kan SIRI ikke efter de gældende regler udelukke en virksomhed fra at benytte arbejdskraft efter beløbsordningen på grund af bøder.

Det kommer bag på udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at dømte virksomheder fortsat kan hente kinesiske kokke til landet. Men han fastholder, at der skal en lovændring til, før myndighederne kan gøre noget ved problemet.

I fremtiden skal styrelsen have bedre muligheder for at stoppe ansøgninger fra restauranter, der er mistænkt for at snyde, lover han.

- Det skal være muligt, at vi på formodning kan sige: Du får ikke flere udlændige til Danmark, fordi du har snydt og svindlet én gang, og det regner vi også med, at du vil gøre i fremtiden, siger Mattias Tesfaye.

Ejer: Kokke tog andet job

Selskabet bag Tatami Restaurant i Ringsted, Mokyo Aps, gik konkurs i 2018 med en samlet skattegæld på 650.000 kroner.

Selvom restaurantens ejer tidligere havde erkendt over for politiet, droppede Midt- og Vestsjællands Politi tiltalen mod selskabet, fordi udlændingemyndigheden SIRI ikke vendte tilbage, efter politiet i flere måneder havde ventet på svar fra styrelsen.

Det bekræfter anklager Camilla Meding fra Midt- og Vestsjællands Politi.

- SIRI er ikke vendt tilbage på vores henvendelse, og så må vi lukke sagen, siger hun til Fagbladet 3F.

Det har ikke været muligt for DR at få en kommentar fra ejerne af Tatami Restaurant, men Fagbladet 3F har talt med ægteparret, Jishuan Yan og Mo Zhang, som forklarer, at kokkene i nogle tilfælde kun arbejdede på restauranten i kort tid, før de efter cirka 1-2 måneder skiftede job.

Selvom en aktindsigt hos SIRI viser, at restauranten i 2018 og 2019 har fået syv nye tilladelser til at have kokke på beløbsordningen, så oplyser ejer Mo Zhang over for Fagbladet 3F, at hun i dag kun har én kok ansat.

Den 34-årige kinesiske Huashan Hong har tidligere fortalt om sit illegale arbejdsliv som ansat på en helt anden dansk restaurant. Se hans historie her: