Stadig flere slanker tv-pakken

Vi dropper i stigende grad den store tv-pakke til fordel for færre kanaler og streaming

Nikolaj Christiansen surfer efter priser på tv-pakker. Han vil se, om han kan komme til at se tv billigere, end han i dag gør med en stor tv-pakke.

At sidde i sofaen og zappe rundt mellem 50 forskellige tv-kanaler hører snart fortiden til. En stigende del af os fravælger store tv-pakker til fordel for streaming og færre kanaler.

- Vores prognoser viser, at den her udvikling vil fortsætte. Der vil fortsat være fremgang i andelen af folk, som nedskalerer deres pakkestørrelser og supplerer med streamingtjenester. Flere vil også komme dertil, hvor de helt opsiger tv-abonnementet, siger Julie Nygaard, ansvarlig for analysebureauet Wilkes medieafdeling.

Hos Danmarks største tv-udbyder, YouSee, sætter tendensen sit tydelige præg. I dag har 33,8 pct. af deres kunder den mindste tv-pakke, mens det tal blot var 24,6 pct. tilbage i 2013. Og imens danskerne nedskalerer deres tv-pakker, så nyder streamingtjenesterne stor succes. Andelen af streamingbrugere er steget fra 69 til 84 procent i løbet af det seneste år.

Mindre pakker, mere streaming

Prissammenligningsportalen Samlino.dk oplever også, at flere og flere tager vejen fra den store tv-pakke til et mere beskedent alternativ. Og selvom der suppleres med streaming, så er der mange penge at spare.

- Vi ser, at man kan spare op imod 2-3.000 kr. om året ved at lave en gennemgående undersøgelse af sine behov. Det er klart, at hvis man begynder at kigge på, at man kan nøjes med 15 eller 20 kanaler, så åbner der sig en helt anden verden af muligheder, siger Kristian Pitzner-Jørgensen, adm. direktør hos Samlino.dk.

De sparede penge lander blandt andet hos streaminggiganten Netflix, hvis omsætning i Danmark er steget med knap 30 pct. sammenlignet med sidste år. Og prognoserne fra Analysebureauet Wilke viser også, at danskerne allerede i 2019 vil bruge mere tid på streaming end på traditionel tv. Men ifølge Julie Nygaard, så betyder det ikke, at de store, forkromede tv-pakker skrottes helt.

- Vi er vanedyr, og mange danskere er vant til at se tv på en bestemt måde. Især i den ældre del af befolkningen. Og vi kan se, at det er dem, som holder fast i den store tv-pakke, siger hun. Det er også den primære grund til, at udbyderne endnu ikke ryster i bukserne over den nye tendens, mener Julie Nygaard. Og det er til trods for, at samtlige udbydere oplever, at flere af deres kunder nedskalerer størrelsen på tv-pakkerne.

Undersøg, overvej og spar penge

Hos Samlino.dk støder de ofte på de danskere, som bare har den store tv-pakke af gammel vane. Kristian Pitzner-Jørgensen opfordrer til, at man rusker lidt op i vanerne, hvis man er interesseret i at spare penge.

- I én uge skriver man ned, hvilke kanaler man reelt ser. Og så siger, OK, det kan godt være, at jeg har zappet rundt og set 5 min. på en eller anden kanal, men er det virkelig nok til, at jeg gider betale 1.000 kr. ekstra om året for have den.

Undersøgelsen fra analysebureauet Wilke viser, at der er 1,4 millioner danskere, som overvejer at ændre eller afmelde deres tv-pakke.

Se meget mere om tv-pakker, når magasinet Penge undersøger markedet på DR1 kl. 21:55.

FacebookTwitter