Stadig ingen skat fra multinationale selskaber

Nul kroner - så meget betalte McDonald's, Unilever, Nestlé, Nordisk Kellogg's og Kraft Foods sidste år i selskabsskat i Danmark. Selskaberne havde ellers en omsætning på 3,3 milliarder kroner.

McDonald's har været i Danmark i 26 år uden at tjene en krone. Noget, der undrer Fran Aaen.

Nul kroner - så meget betalte McDonald's, Unilever, Nestlé, Nordisk Kellogg's og Kraft Foods sidste år i selskabsskat i Danmark. Selskaberne havde ellers en omsætning på 3,3 milliarder kroner.

De nye tal er kommet frem ved en gennemgang af virksomhedernes regnskaber for 2006, som Enhedslisten har lavet, skriver 24timer. Frank Aaen mener, at virksomhederne ulovligt fører overskud ud af landet. Noget, som han dog ikke kan bevise.

Kunne finansiere kvalitetsreformen to gange

- Det virker bare mærkeligt, at et selskab som McDonald's er 26 år i Danmark uden at tjene penge. Hvis et selskab ikke tjener penge, så lukker man det jo normalt. Så selvfølgelig giver de her virksomheder overskud, siger han til 24timer.

Enhedslisten skønner, at Danmark årligt går glip af 10 milliarder kroner i manglende skat fra de multinationale selskaber. Det er nok til at finansiere regeringens kvalitetsreform to gange.

Loven bør ændres

- Skattevæsenet bør skærpe indsatsen, og så skal loven ændres, så man får bedre mulighed for at kontrollere virksomhedernes transaktioner, foreslår Frank Aaen.

Selskaberne bekræfter over for 24timer, at de ikke betalte selskabsskat sidste år, fordi de ikke havde overskud.

Kellogg's henviser til, at selskabet havde underskud året før. I Nestlé Norden siger administrerende direktør Carsten Fredholm, at selskabet glæder sig til at betale skat i Danmark og forsikrer, at Nestlé overholder alle regler. Samme forsikring kommer fra Unilever, der blandt sælger Frisko-is, Knorr, Rexona, Dove og Axe.

Ingen kommentarer

På spørgsmålet om hvorfor firmaerne bliver i Danmark, hvis de ikke tjener penge, svarer finansdirektøren i Unilever meget kort:

- Det har jeg ingen kommentarer til.

DR afslørede i 2002 at 1.200 multinationale selskaber ikke betalte skat i Danmark. Noget der dengang fik politikerne til at kræve handling.

Facebook
Twitter