Stadig stor prisforskel på a-kasser

Selv om prisforskellen er blevet mindre, er der stadig stor forskel på, hvor meget a-kasserne koster. Den dyreste bruger tre gange så mange penge på administration som den billigste.

Analysen viser, at der stadig er stor forskel på, hvor meget de enkelte a-kasser koster i administration. (Foto: DR © DR)

Mens jordemødre slipper med at betale 683 kroner for administration til a-kassen, så må bagere punge ud med hele 2040 kroner.

Selv om prisforskellen mellem de dyre og de billige a-kasser er blevet mindre, så er der stadig utrolig stor forskel på, hvad der bruges af penge på administration. Det viser en rapport fra Arbejdsdirektoratet, der udkommer torsdag.

Flere mennesker gennem systemet

Den dyreste a-kasse, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejdernes A-kasse, NNA, der tæller eksempelvis bagere og slagtere, brugte tre gange så meget på administration per medlem som den billigste, Danske Sundhedsorganisationers A-kasse, der for eksempel tæller jordemødre.

Og det er der to fornuftige forklaringer på, fortæller forbundsformand i Nærings- og Nydelsesmiddelforbundet, Ole Wehlast.

- Vi har valgt ikke at være en postkasse, men en a-kasse, der er i nærheden af vores medlemmer. Men det gør det selvfølgelig også en anelse dyrere at være medlem, fordi vi har mange mennesker, der går igennem vores a-kasse, siger han.

LO-kasserne er dyrest

Analysen viser, at det generelt er LO-kasserne, der er dyrest at administrere.

Af rapporten fremgår det i øvrigt, at stadig flere fravælger a-kasserne. Særligt de unge forsikrer sig mindre mod arbejdsløshed.

Hver tredje 25 til 29-årige står i dag uden for a-kassesystemet. En af forklaringerne på det er den lavere risiko, der er for at blive ledig i øjeblikket.