Foråret bød på spirende huspriser. Og det er især ejerlejlighederne og sommerhusene, der har kunnet mærke prisstigningerne.
Det viser nye tal fra Boligsiden.
I løbet af de seneste tre måneder er gennemsnitspriserne for huse og rækkehuse steget med 2,8 procent fra lavpunktet i februar måned og frem til maj.
Endnu bedre er det gået med ejerlejlighederne, som er steget med 3,9 procent i samme periode.
Opsvinget på boligmarkedet overrasker boligøkonomerne Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og Mira Lie Nielsen fra Nykredit.
- Boligmarkedet er stærkt i øjeblikket. Det er også stærkere, end vi havde forventet, det ville være. Vi ser stigende priser på både huse og på ejerlejligheder og på fritidshuse, siger Lise Nytoft Bergmann.
Hun peger på, at udviklingen kan skyldes, at dansk økonomi har klaret sig godt under energi- og inflationskrisen.
- Det siger sig selv, at når det går godt på arbejdsmarkedet, og beskæftigelsen er rigtig høj, får vi lidt mere optimisme i maven. Det får os lyst til at købe bolig, og det smitter af på priserne, at man ikke er så forskrækket, som man ellers kunne være, siger hun og understreger, at prisstigningerne kan ses i nærmest hele landet.
Stigning kan særligt mærkes i hovedstaden
Det er særligt boligsalget i hovedstadsområdet, som overrasker de to økonomer.
- Det, der har fået vores øjenbryn til at løfte lidt, er udviklingen på ejerlejlighedsmarkedet. Især i København, hvor vi havde forventet, at priserne skulle falde rigtig meget, siger Mira Lie Nielsen.
For her er lejlighederne ikke dykket i pris i samme omfang, som økonomerne ellers havde forudset.
- Markedet har også taget et dyk på 12-15 procent, men vi havde forventet mere, og nu ser vi en ret stor prisstigning. Det er overraskende, må jeg erkende, siger hun.
Det var ellers Københavnsområdet, der havde de største udsigter til at blive ramt af de markante rentestigninger, som i øjeblikket ligger på omkring fem procent ved et fastforrentet boliglån.
- Når vi er så overrasket over det, er det på grund af, at rentestigningerne rammer hårdere på en dyrere bolig, hvor man skal låne tre, fire eller måske fem millioner kroner. Det slår hårdere igennem, end hvis man har et boliglån på én eller en halvanden million kroner, siger Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.
Hvad der konkret skyldes prisstigningerne på de københavnske lejligheder, kan være flere ting, mener økonomerne.
For i en tid, hvor danskerne har en pæn opsparing og friværdi, kombineret med overenskomster med større lønstigninger, er der mulighed for at købe boliger.
Men der er også en skattemæssig fordel, der kan være årsagen til, at vi ser en opblomstring i forhold til køb og salg af ejerlejligheder i København, mener Mira Lie Nielsen fra Nykredit.
- Der er udsigt til denne ændring i boligskattereglerne, som blandt andet kommer til at betyde, at skatten på lejligheder i dyre områder kommer til at øges, hvis man køber lejlighederne fra næste år. Derfor kan der godt være hamstring i lejlighederne, så man kan sikre sig den lave boligskat mange år frem, siger hun.
Sommerhus står solidt på boligmarkedet
Andre, der kan glæde sig over de stigende priser, er sommerhusejerne.
Faktisk er det netop sommerhusområdet, der har taget fusen på Lise Nytoft Bergmann.
- Den allerstørste overraskelse på boligmarkedet er sommerhusene, hvor priserne kun er faldet meget, meget lidt siden sidste sommer, hvor man så toppen af boligmarkedet.
For sammenlignet med et prisfald på over ti procent på huse og lidt større prisfald for lejligheder, ligger sommerhuspriserne kun to procent lavere på nuværende tidspunkt end sidste sommer.
- Et af de steder, man ofte sparer, når økonomien bliver lidt presset, er vores luksusforbrug. Sommerhuse er jo et kendetegn for ikke at være et nødvendig gode. Derfor er vi også overraskede over, at sommerhusmarkedet klarer sig rigtig, rigtig flot, siger Lise Bergmann Nytoft.
Og der er heller ikke tegn på, at denne tendens vil ændre sig i løbet af denne sommer, vurderer Mie Lie Nielsen.
- Sommerhuspriserne vil simpelthen ikke falde. Det er et tegn på, at hvis man gerne vil købe sommerhus lige nu, så vil man betale den pris, som sælgerne forlanger. Ellers beholder sælgeren bare huset. Ingen sælger har behov for at sælge sommerhusene til spotpris, siger hun.
Førstegangskøbere får ikke billet til boligfest
Men nogen, som har svære udsigter til at deltage i boligfesten, er førstegangskøberne, mener de to økonomer.
- Det er supersvært at være førstegangskøber i øjeblikket. Hvis man tager husmarkedet som helhed, er gennemsnitsprisen faldet med otte procent på landsplan sammenlignet med sidste år. Men rentestigningerne har spist prisfaldet op. Så på trods af de faldende priser, er det blevet sværere. Det er bestemt ikke nogen sjov situation for førstegangskøberne, siger Lise Nytoft Bergmann.
Mira Lie Nielsen er enig og tilføjer, at priserne på boligerne ikke er faldet nok, til førstegangskøberne får adgang til at komme ind på boligmarkedet.
- Vi taler altså om dem, der har en formue med sig og en alder med sig, og som allerede har en fod inden for boligmarkedet, som kan sikre sig en bolig på markedet nu, siger hun.
Og selvom det ligner et comeback for boligejerne i øjeblikket, er der også et men, vurderer begge boligøkonomer.
Hverken Mira Lie Nielsen eller Lise Nytoft Bergmann tror på, at de stigende huspriser vil fortsætte i samme grad som nu, selvom de tror, at vi har set de værste prisfald på boligmarkedet.
- Det store spørgsmål er, om det fortsætter i den kommende tid, eller om vi får et sværere andet halvår. Vi hælder mest til den sidste forklaring, at noget af denne medvind, vi har set i foråret, bliver til modvind, når vi går ind i efteråret i 2023, siger Lise Nytoft Bergmann, der vurderer, at det særligt er rentestigningerne, som ikke har slået igennem boligmarkedet endnu.