Staten bruger nyt våben: Kører retssager for at kradse udlændinges SU-gæld ind

Udlændinge skylder SU for over 600 millioner. Nu er der måske udsigt til, at retssager kan få nogle af pengene hjem.

En del studerende fra udlandet har svært ved at få betalt SU-gælden tilbage efter studiet. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Når udenlandske studerende kommer til Danmark, har de ret til SU og SU-lån præcis som danske studerende. Men med retten følger selvfølgelig også pligten til at betale tilbage efter studietiden.

Det er det bare ikke alle, der gør, og ved seneste opgørelse havde udenlandske statsborgere misligholdt SU-gæld for 623 millioner kroner.

Det tal er steget kraftigt de seneste år, og problemet har været, at de danske myndigheder har haft meget svært ved at kradse gælden ind, så snart de udenlandske studerende er rejst tilbage til deres hjemlande.

- Lige præcis med SU-gæld har vi ikke mulighed for få andre landes myndigheder til at hjælpe med at tvangsfuldbyrde gældsinddrivelsen. Det har vi med andre skatter og afgifter, men det kan man ikke med SU, forklarer Ulrik Pedersen, der er underdirektør i Gældsstyrelsen.

Men nu hiver staten et nyt redskab op af værktøjskassen: Retssager ved danske domstole. De er en del af en syvpunktsplan, der skal gøre noget ved problemet.

Sejr skal føre til flere sager

Retssagerne er mod EU-borgere, for ideen er at gøre brug af en mere generel EU-forordning, der gør det muligt at inddrive gæld, hvis der er faldet en dom. Det er en anderledes tilgang, end Gældsstyrelsen plejer, men man håber, at det kan give resultater.

- Hvis vi får en dom i Danmark, hvad vi selvfølgelig håber på, at vi gør, så har vi mulighed for at sende kravene til de udenlandske myndigheder, som så kan foretage inddrivelsen på vores vegne. Så hvis prøvesagerne går godt, kan vi fortsætte med nye sager, siger Ulrik Pedersen.

Hvis det lykkes, er der mange penge at gå efter. EU-borgeres misligholdte SU-gæld er steget jævnt de seneste år og var ved årsskiftet på i alt 234 millioner kroner.

Gældsstyrelsen har i første omgang anlagt tre retssager mod udenlandske studerende ved Fogedretten i København.

DR Nyheder har fået aktindsigt i de tre stævninger, som blev indgivet til retten den 18. og 19. februar.

Lektor i international ret på SDU Henning Fuglsang Sørensen er dog langt fra sikker på, at Gældsstyrelsen kan overbevise de danske domstole om, at EU-forordningen kan bruges.

- Jeg ville ikke være overrasket, hvis Gældsstyrelsen kom til at gå hjem med en tabt sag. Men nu må vi jo se. Det er jo domstolene, der skal vurdere det her, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Irak eller Somalia er endnu sværere

Selv om det skulle lykkes at inddrive EU-gælden med retssager, er problemet dog langt fra løst.

Over halvdelen af den misligholdte gæld skyldes af tidligere studerende med statsborgerskab fra lande uden for EU. Borgere fra Somalia, Irak og Iran, som topper listen over lande med mest SU-gæld i Danmark. Statsborgere fra de tre lande har opbygget en SU-gæld på omkring 50 millioner kroner.

I de lande kan man ikke bruge EU-regler af den simple grund, at de ikke er med i klubben. Og så bliver det svært, for så skal der bruges udenlandsk inkasso eller køres retssager ved udenlandske domstole.

- En del af beløbene kan vi lige så godt afskrive, fordi skyldneren ikke har nogen penge, eller vi ikke ved, hvor skyldneren bor. En anden del af gælden vil vi være nødt til at afskrive, fordi det simpelthen er for små beløb til at begynde at hyre advokater rundt omkring i verden til at køre retssager for os, siger Henning Fuglsang Sørensen.

- Så vi er i en situation, hvor det kun kan betale sig at gå efter de absolut største skyldnere. Der vil være en kæmpe portion af gælden, vi lige så godt kan opgive.

Men i Gældsstyrelsen vil man alligevel gøre forsøget.

- Vi har jo en samlet plan med syv punkter, og der vil vi blandt andet prøve at se, om vi kan få et privat inkassofirma ombord til at hjælpe med at inddrive gælden i tredjelandene, siger Ulrik Pedersen.

Langer ud efter regeringen: For langsomme

Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reismann, har fulgt sagen om SU-gælden, mens den samlede gæld er steget og steget. Hun er rigtig glad for, at der nu kommer retssager, men hun er ikke imponeret:

- Vi har kendt til problemets eksistens og omfang de sidste tre et halvt år, så jeg synes ikke, regeringen har udvist rettidig omhu i forhold til at komme i gang med at inddrive de her penge. Det kunne man være startet på for lang tid siden, for juraen er ganske klar, siger Mette Reismann, der før sin politiske karriere blandt andet arbejdede som ekstern lektor i jura på CBS.

Venstres Louise Schack Elholm, der er skatteordfører og medlem af uddannelsesudvalget, mener kritikken er forfejlet. Problemet var, at der ikke var ordentligt styr på tingene i Skat i 2015.

- Vi reagerede lige så snart, vi fik regeringsmagten. Først satte vi en stopper for gældsinddrivelsessystemet EFI, og så satte Skatteministeriet utrolig mange penge i at få styr på inddrivelserne. Men det er klart, at der har været en kæmpe stak af inddrivelser, som der skulle komme styr på, siger Louise Schack Elholm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk