Staten klar til milliardopkøb i danske virksomheder - men ingen håber, det sker

Regeringen vil pumpe ti milliarder kroner i en statsfond, der skal hjælpe danske virksomheder.

Regeringen er klar med mindst 10 milliarder til en krisefond. Det er penge, som finansminister Nicolai Wammen håber ikke vil blive brugt. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- Jeg håber aldrig, vi får brug for denne her fond.

Sådan lyder det fra finansminister Nicolai Wammen, dagen efter at han og regeringen har foreslået en ny statsfond med ti milliarder kroner, der skal købe sig ind i virksomheder med problemer.

Fonden skal bruges til at skyde egenkapital ind i virksomhederne mod at få ejerandele i de virksomheder, der støttes.

Altså kort fortalt, så skal regeringen købe op i store samfundsvigtige virksomheder, som er i krise på grund af corona-udbruddet.

Ifølge Finansministeriet skal fonden understøtte virksomheder, der var finansielt sunde før krisen, og som har en økonomisk fremtid efter også.

Selvom modellen aldrig er set før i Danmark, så håber finansministeren ikke på, at fonden skal tages i brug.

- Jeg håber, at danske virksomheder vil klare sig så godt igennem krisen, at de ikke får brug for denne her fond. Det er jo cirka 200 af de største virksomheder, som vi er parate til at gå ind og hjælpe, hvis der bliver brug for det. Det er vigtigt, at virksomhederne ved, at vi har deres ryg, hvis de kommer i problemer, siger Nicolai Wammen.

Særlige tider kræver særlige løsninger

Hos Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, håber direktør Kent Damsgaard heller ikke, at fonden skal tages i brug.

Som det er lige nu, vurderer han ikke, at nogen af de største danske virksomheder har brug for fonden, men meget kan endnu ændre sig.

- Det er positivt, at regeringen sætter den her nødløsning op, men vi skal gøre alt, hvad vi kan, for ikke at komme hen og få brug for denne her nødløsning, siger Kent Damsgaard.

Normalt hører statseje ikke hjemme i en åben markedsøkonomi som den danske, lyder det fra Dansk Industri.

Men fordi intet er som normalt på grund af cornakrisen, så er fonden en udmærket nødløsning.

- Landene har sat markedsøkonomien ud af kraft, og derfor kan det være, hvis alting går galt, at man får brug for denne nødløsning, siger Kent Damsgaard.

Det er ikke kun virksomhederne, der i en normal situation er imod statseje af virksomheder. Det samme er flere økonomer.

Gode erfaringer fra udlandet

Philipp Schröder er professor i økonomi på Aarhus Universitet, og så er han en del af den økonomiske ekspertgruppe, der har rådgivet politikerne under coronakrisen.

Forslaget om en statsfond stammer faktisk fra den økonomiske ekspertgruppe, og det på trods af, at de normalt ikke er helt vilde med, at staten køber op i private virksomheder.

- De har en problematik i, at det kan være svært at drive dem effektivt. Vi har en markedsøkonomi, hvor staten mener, de kan finde vinder-virksomheder, men det er der ingen evidens for. Tværtimod, så kan det forhindre de frie markedskræfters virken i et samfund som vores, siger Phillipp Schröder.

Men som situationen er lige nu, giver en statsfond god mening, mener Philipp Schröder.

- Internationalt orienterede danske virksomheder risikerer at blive klemt på verdensmarkedet lige nu, og det er her statsfonden skal gribe ind og holde hånden under dem, der bliver ramt af de eksterne effekter af corona, der ikke har noget at gøre med nedlukningen herhjemme.

Han nævner et eksempel med en dansk virksomhed, der er underleverandør til en stor koncern i eksempelvis Asien eller USA.

Hvis den danske virksomhed mister sin position som underleverandør, så vil de blive erstattet af konkurrerende virksomheder, og dermed risikerer de danske jobs at gå varigt tabt.

- Vi skal forhindre, at vi bliver fortrængt fra nogle af de specialiseringsmønstre, som dansk økonomi har, siger Philipp Schröder.

Han forklarer at den økonomiske ekspertgruppe har kigget mod vores tyske naboer for at finde inspiration. Her har man nemlig også en statslig fond, som de har gode erfaringer med.

- Det er et værktøj, vi endnu ikke har i Danmark, så det er nok en meget god idé at prøve at søsætte det nu. Vi ved ikke, om corona kommer retur til efteråret, så det er rart at have værktøjerne på plads inden da, hvis det skulle ske, siger han.