Staten laver gratis it-sikkerhedstjek

Vidensskabsministeriet gør det nu muligt for alle danskere at få et tjekket sikkerheden i deres computer. Sikkerhedstjekket foregår over nettet. Og det er gratis.

Staten tilbyder nu gratis sikkerhedstjek af danskernes hjemmecomputer. (Foto: © DR Bornholm)

Nu kan alle danskere gratis give deres computer et it-sikkerhedstjek over nettet.

- Det er helt afgørende for danskernes brug af de nye digitale muligheder, at de har tillid til sikkerheden. Derfor er det et væsentligt tilbud, som vi nu lancerer, siger videnskabsminister Helge Sander.

- Mange it-brugere har svært ved at følge med i de løbende sikkerhedstrusler imod deres computer, når den er koblet op til nettet. Det nye, gratis tilbud om et grundlæggende it-sikkerhedstjek af computere skal skærpe vores opmærksomhed over for it-sikkerhed. Jeg håber, at rigtig mange vil bruge testen. Ikke bare en enkelt gang, men regelmæssigt, siger Helge Sander.

Sårbar

Net-testen kontrollerer, hvor sårbar den private computer er for angreb fra internettet ved at undersøge for såkaldte ”åbne porte.” Borgeren får et resultat - i form af rødt, gult eller grønt lys - samt en vejledning til, hvordan man bør forholde sig til testresultatet.

Da testen foregår fra internettet, skal man ikke installere nye programmer på computeren. Men testen friholder ikke fra at opdatere styresystem, webbrowser og e-mailprogram eller installere antivirus- og firewall-programmer. Og testen kontrollerer heller ikke disse opdateringer og programmer, kun om computeren reelt er åben for angreb og måske allerede har været udsat for hacking, som har etableret en ”bagdør” uden om computerens sikkerhedsprogrammer.

Sikkerhedstjekket kan foretages på hjemmesiden www.saarbarhedstest.it-borger.dk