Staten overtager kontrollen af Københavns Andelskasse

Andelskassen undersøges i øjeblikket for hvidvask.

Københavns Andelskasse er blevet overtaget af Finansiel Stabilitet, der populært er kendt som "statens skraldespandsselskab". Arkivfoto. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Kontrollen af Københavns Andelskasse er blevet overtaget af Finansiel Stabilitet.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Københavns Andelskasse undersøges i øjeblikket for hvidvask.

Ifølge Finansiel Stabilitet er der ikke udsigt til at finde en privat løsning på Andelskassens problemer. Derfor har Finansiel Stabilitet besluttet at at overtage kontrollen med Andelskassen med øjeblikkelig virkning.

Beslutningen indebærer, at Andelskassen videreføres som pengeinstitut indtil videre. Men bestyrelsen og direktionen i Andelskassen er afsat med øjeblikkelig virkning og kan ikke længere disponere på Andelskassens vegne.

I stedet træffer Finansiel Stabilitet, der populært er kendt som "statens skraldespandsselskab", beslutninger på vegne af andelshavere og bestyrelse.

Fredag morgen vil andelskassen fortsat betjene sine kunder, fremgår det af meddelelsen. Torsdag er både netbank og mobilbank lukket midlertidigt.

Politianmeldt af Finanstilsynet

Andelskassen har gennem de seneste år modtaget betydelige påbud fra Finanstilsynet.

Tilsynet politianmeldte Københavns Andelskasse i august, og to ledende medarbejdere blev bortvist.

Det skete efter en stikprøvegennemgang af andelskassens kunder, hvor Finanstilsynet konstaterede, at der ikke var sikret et tilstrækkeligt kundekendskab til en del af kunderne - hvilket er et krav i henhold til hvidvaskloven.

Finanstilsynet konstaterede også, at andelskassens eget overvågningssystem ikke i tilstrækkeligt omfang havde behandlet og undersøgt komplekse og usædvanlige transaktioner.

Facebook
Twitter