Staten sælger lån for 631 millioner til Deutsche Bank i skattely

Deutsche Bank har via fond i skattely købt lån for mere end 600 millioner kroner af det statsejede oprydningsselskab Finansiel Stabilitet.

Den danske stat har, via oprydningsselskabet Finansiel Stabilitet, solgt lån for 631 millioner kroner til den tyske storbank Deutsche Bank.

Salget er sket via en kæde af datterselskaber i Dublin i Irland.

Den tyske konstruktion handler om at spare skat, siger flere eksperter til DR.dk.

- Det er for at få det billigere. Det er jo usædvanligt, at du sælger danske lån til en tysk bank via et selskab i Irland. Hvorfor skal man sende det over Irland? Det er jo nok for at spare skat.

- Det må du gerne citere mig for. Det er for at spare skat, siger skatteekspert og medlem af Skatterådet Christen Amby.

Statsautoriseret revisor og skatteekspert Inge Nilsson er enig:

- Jeg kan jo ikke tænke andet, end at man gør det for at tjene mest muligt på denne forretning. Der tæller skatten jo også. Hvis man kan købe en fordring ind igennem et selskab, hvor man ikke skal betale skat, så tjener man flere penge, end hvis man også skulle betale skat, siger Inge Nilsson.

Folketinget blev ikke informeret om Deutsche Banks rolle

Kristian Thulesen Dahl (DF) havde onsdag kaldt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i samråd om salget af lånene fra Finansiel Stabilitet til firmaet i Dublin.

Men Folketinget fik ikke at vide, at det reelt er Deutsche Bank, der har købt lånene.

Sagen drejer sig om 500-600 lån til en samlet værdi af 631 millioner kroner, som oprydningsselskabet Finansiel Stabilitet har overtaget fra en række krakkede banker. Det er lån, som danske kunder har optaget i banker, inden de krakkede.

Sidste år solgte Finansiel Stabilitet lånene videre til firmaet LMN Finance Ltd. i Dublin.

En undersøgelse, foretaget af DR.dks databaseredaktion viser, at det i sidste ende er den tyske bank Deutsche Bank, der står bag LMN Finance Ltd.

Samråd igen i dag om salget til Irland

-Jeg synes, det virker som om, at man har været draget af hurtigst muligt at få de lån så langt væk fra staten som muligt, siger DF's Kristian Thulesen Dahl.

Han er overrasket over, at det er Deutsche Bank, der via Irland har købt sig ind i lånene fra det statsejede Finansiel Stabilitet.

- Da jeg i samrådet spørger Henrik Sass-Larsen om konstruktionen, vil han ikke svare. Og vi har stillet skriftlige spørgsmål siden december, så det her kan ikke være en overraskelse for dem, siger Kristian Thulesen Dahl.

Igen i dag er der samråd om sagen. De to samråd blev indkaldt, efter at Økonomisk Ugebrev kort før jul afslørede, at Finansiel Stabilitet havde solgt de mange lån videre til et firma i Dublin.

Siden er der stillet masser af spørgsmål til sagen, men det er først nu, det kommer frem, at Dublin-firmaet kun er første led i en længere kæde af selskaber.

Kæde af selskaber fører til Tyskland

Finansiel Stabilitet solgte lånene til investeringsfonden LMN Finance Ltd, der har adresse 5 Harbourmaster Place i Dublin, Irland.

LMN Finance Ltd. er datterselskab af Deutsche International Finance (Ireland) Ltd, der er registreret på samme adresse i Dublin.

Det tredje led i kæden hedder Deutsche International Corporate Services (Ireland) Limited.

Også dette selskab er indregistreret på adressen 5 Harbourmaster Place.

Dette selskab er datterselskab af den tyske bank Deutsche Bank.

Dårlig forretning for Danmark

Statsautoriseret revisor Inge Nilsson er overrasket over, at Finansiel Stabilitet har valgt at indgå denne handel med Deutsche Bank.

- Jeg kan ikke forstå, at man slipper skatteprovenu i Danmark på denne måde. Det er en rigtig dårlig forretning for Danmark.

- Det man har gjort her er at sende alle pengene ud af landet. Man har sikret et udenlandsk firma den kursgevinst skattefrit, siger Inge Nilsson.

Der er en kommentar til sagen på vej fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter