Statens kompensation giver plus for Postnord

Postkoncernen Postnord har i Danmark et driftsoverskud i sit halvårsregnskab.

I andet kvartal sidste år havde koncernen, der er ejet af den svenske og danske stat, et driftsunderskud på 7 millioner kroner. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kompensation fra den danske stat har i andet kvartal bidraget til et driftsoverskud i den danske del af Postnord på 39 millioner kroner.

Det viser koncernens halvårsregnskab.

De første seks måneder har været en speciel periode for postkoncernen, udtaler koncernchef Annemarie Gardshol i en pressemeddelelse.

- Der var ikke noget, der var helt normalt i årets andet kvartal, hverken i samfundet generelt eller for os i Postnord. Den igangværende coronapandemi påvirkede vores kunder, samarbejdspartnere, leverandører og os selv meget mærkbart, siger hun.

Frasælger bygninger for millioner

Regnskabet viser en mærkbar forbedring i forhold til samme periode sidste år, hvor Postnords regnskabstal gik i rødt.

I andet kvartal sidste år havde koncernen, der er ejet af den svenske og danske stat, et driftsunderskud på 7 millioner kroner.

Den danske stat har i år foreløbigt postet 112 millioner kroner i Postnord, og yderligere 112 millioner kroner er på vej.

Pengene fra staten er dog ikke den eneste ting, der ifølge Postnords eget regnskab får vægten til at tippe hos koncernen.

Også en række frasolgte bygninger til en værdi af flere millioner kroner har været med til at polstre postkoncernen, forklarer erhvervsreporter hos P1 Orientering Ole Hall.

- Det er vigtigt at bemærke, at der kun er et positivt driftsresultat, fordi koncernen ekstraordinært har frasolgt bygninger for 81 millioner kroner, og fordi den danske stat har sendt ekstra millioner til Postnord i Danmark, siger han.

Flere pakker og færre breve

Omsætningen i den danske del af Postnord er også steget med én procent til 1,6 milliarder kroner i perioden.

Ifølge Postnord selv er markedet for levering af pakker til døren steget kraftigt, mens efterspørgslen på pakkelevering til butikker omvendt er faldende i perioden.

- Pakkemængderne steg med hele 15 procent, og vi håndterede i alt 49 millioner pakker i kvartalet, hvilket er på niveau med rekorden i det sæsonmæssigt stærke fjerde kvartal i 2019, siger Annemarie Gardshol.

Markedet for brevpost er til gengæld i frit fald. Det skyldes ifølge Postnord, at mange flere sender mails og andre elektroniske beskeder fremfor breve.

- Salget af frimærker, forudfrankerede pakker og postkort steg derimod, hvilket sandsynligvis skyldes, at det under pandemien har været svært at mødes med pårørende, og at en fysisk hilsen i form af et brev eller et postkort derfor får en særlig betydning, lyder Annemarie Gardshols forklaring.

Facebook
Twitter