Status julemåneden: Danskerne har købt for 30 milliarder kroner

Danskerne har brugt færre penge i år, men forbruget på nettet er igen steget.

(Arkiv) Danskerne har i gennemsnit købt for 1,264 milliarder kroner om dagen. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2011) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der har været travlt i både supermarkeder, på nettet og i de store magasiner i julemåneden. I løbet af december har danskerne handlet med deres dankort for 30 milliarder kroner. I år var julens største handelsdag den 21. december med et forbrug på 1,865 milliarder kroner.

- Igen i år har danskerne flittigt haft dankortet fremme op til jul, og der blev på en gennemsnitlig december dag lagt varer i julekurven for 1,264 milliarder kroner. Det er 22 procent mere end på en gennemsnitlig handelsdag resten af året, siger Søren Winge, der er pressechef hos Nets, i en meddelelse.

Beløbet er dog mindre end sidste år, hvor der blev købt for 1,375 milliarder kroner i gennemsnit om dagen. En forklaring kan være, at julehandlen begynder allerede i november, vurderer Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

- Julegaveperioden er ikke længere bare december måned. Der er for eksempel 'black friday' i november, så brugerne er lidt tidligere ude og købe gaver, siger han.

Flere gaver købes på nettet

Men selvom det samlede forbrug er faldet i forhold til sidste år, er nethandlen steget.

Stadig flere danskere foretrækker at bestille deres gaver foran computeren derhjemme, og det har mundet ud i en vækst i nethandlen på 18 procent i forhold til sidste år, oplyser Nets.

Hos Dansk Erhverv regner man med, at der er købt julegaver for 3,8 milliarder kroner over nettet i år, oplyser Bo Dalsgaard fra Dansk Erhverv.

- Flere danskere vælger de fysiske butikker fra, når der skal købes julegaver.

Bytter for en halv milliard

Men ud af de mange gaver, der er blevet købt, ryger flere retur. Ifølge Dansk Erhverv forventes det, at der vil blive byttet gaver for 500 millioner kroner, hvilket svarer til omkring fire procent af julegaverne.

- Nu er det store byttedag. Det kommer i høj grad til at ske i dag og i de kommende dage, så der bliver travlt ude i butikkerne, siger chefkonsulent Bo Dalsgaard og fortsætter:

- Vi forventer, at der bliver byttet en masse gaver, men også at der bliver lagt noget ekstra i kurven, fordi udsalget er begyndt. Så forhåbentligt bliver der skabt noget omsætning.

Hvis du har planer om at begive dig ud og bytte gaver, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Nedenfor kan du få et overblik.

Få styr på byttereglerne

  • Du skal undersøge, hvor din gave er købt, for det betyder noget for dine rettigheder.

  • Hvis den er købt i en fysisk butik, er der ikke en lovsikret bytteret. Der må man se på, hvad man har fået af vide, da gaven blev købt. Det står oftest på bon eller byttemærke, om der er bytteret eller returret indtil en given dato. Ved bytteret har man ikke krav på at få pengene tilbage. Det har man ved returret - man skal bare have bonen med.

  • Hvis din gave er købt på nettet, har man 14 dages fortrydelsesret. Men de 14 dage begynder, fra varen er leveret, så du skal være opmærksom på, hvornår din gave er købt. Der er dog mange netbutikker, der giver en forlænget returret omkring julemåneden, så man kan bytte gaven alligevel.

  • Kilde: Dansk Erhverv

Facebook
Twitter