Stigende renter og inflation får boligpriserne til at falde. I dag kan nedturen for boligmarkedet blive endnu værre

Tiden med vilde prisstigninger ser ud til at være forbi. Samtidig forventes der stor rentestigning i dag.

Den Europæiske Centralbank forventes i eftermiddag at hæve renten. (Foto: Lars Laursen © Ritzau Scanpix)

Har du lån i din bolig, eller har du tænkt dig at købe bolig snart, så har du grund til at holde ekstra godt øje med nyhederne i dag klokken 13.45.

Her forventes det, at Den Europæiske Centralbank i Frankfurt vil hæve renten med mellem 0,5 og 0,75 procentpoint. Dermed vil renten igen komme op på over 0 procent efter flere år med minusrenter. Hvis renten stiger med 0,75 procentpoint, vil det være den højeste stigning i euroens levetid.

Rentestigningen vil gøre boliglån med variable renter dyrere, samtidig med at højere priser på energi og fødevarer i forvejen æder løs af ens konto.

Derudover viser boligmarkedet klare tegn på at tabe pusten. Det viser tal for august, som Boligsiden, der samler de ejendomme, som er til salg hos de danske ejendomsmæglere i Danmark, har i dag har offentliggjort.

Lavere salgspris, større afslag og større udbud

Salgsprisen per kvadratmeter er på landsplan faldet i forhold til juli. For villaer og rækkehuse er faldet på 0,5 procent, mens det for ejerlejligheder er 1,6 procent.

Prisafslagene målt per kvadratmeter, som sælger føler sig nødsaget til at give køber, er steget markant i samme periode. Samtidig er udbuddet af boliger stigende – det samme gælder for salgstiderne af dem.

Søren Kristensen er cheføkonom i Sydbank. Han vurderer, at renten i dag vil stige med 0,75 procentpoint. (Foto: Joachim Ladefoged © Ritzau Scanpix)

De højere renter betyder, at vi ser en ny situation på boligmarkedet. Det siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

- De to primære årsager er den høje inflation og de stigende renter, som hver især gør indhug i de potentielle køberes økonomi. Inflationen gør det dyrere hver dag, og renterne betyder, at man kan låne mindre i banken, siger han.

Mulighed for dem med fastforrentede lån

Søren Kristensen vurderer, at centralbanken i eftermiddag vil hæve renten med 0,75 procentpoint for at understrege, at man tager situationen alvorligt. Af den grund forventer han også, at det bliver endnu sværere for boligkøbere fremover.

- Det vil gå ud over dem, som vil købe en bolig, hvor lånene bliver dyrere, og det går ud over boligejere med et variabelt forrentet lån, siger han.

Dem med fastforrentede lån går til gengæld fri for stigninger. Men de bør alligevel følge med i rentemødet, fordi det kan betyde, at de kan skære en del af deres restgæld af, hvis de vælger at konvertere deres lån. Det skyldes, at kursen på de fastforrentede lån er faldet dramatisk.

- For alle giver det mening at overveje, fordi for mange er der rigtig store beløb, man skære af gælden ved at konvertere, siger Søren Kristensen og tilføjer at det kan være hele 30 procent af restgælden.

Fremtid med flere rentestigninger og fald i priser

Der er ikke snarlig udsigt til, at tingene vender. I hvert fald ikke hvis man skal tro cheføkonomen fra Sydbank. Vi skal nemlig først hen til årsskiftet, før effekten af dagens forventede rentestigning slår igennem.

Derfor vurderer han, at boligmarkedet vil være i modvind ind i 2023. Måske skal vi hele vejen ind i 2024, før det vender. Samtidig forventer han også, at centralbanken vil fortsætte med at hæve renterne resten af året - og måske også ind i 2023.

En boligboble, som vi så det under finanskrisen, vurderer han, ikke er sandsynligt. Men alt efter hvilken boligtype du har, skal du regne med, at priserne vil falde op til 15 procent, vurderer han.

Christine Lagarde er formand for Den Europæiske Centralbank, som i dag holder rentemøde. To andre rentemøder vil blive holdt i centralbanken i år. Christine Lagarde har tidligere været direktør for Den Internationale Valutafond. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)

- Det vil nok være i omegnen af fem til ti procent på landsplan. Lidt anderledes er det i de dyreste områder - og her springer København i øjnene. Der snakker vi måske i omegnen af 10 til 15 procent, siger Søren Kristensen.

Selvom han ikke vil kalde det en krise, så kan situationen blive alvorlig for nogle.

- Desværre kan antallet af tvangsauktioner stige, fordi nogle har sværere ved at klare regningerne og afdragene. Danskerne vil komme i strid modvind, men generelt set har forbrugerne brugt de seneste 12 år på at spare op. Så det er ikke en krisesituation, men det er en anden situation, end vi har befundet os i igennem lang tid, siger han.

Fordi den danske krone er bundet til den fælleseuropæiske valuta, ventes Nationalbanken senere på dagen at følge rentestigningen fra Frankfurt. Det betyder, at de danske banker ligeledes forventes at hæve renterne.

Den Europæiske Centralbank vælger at hæve renten for at begrænse inflationen. En højere rente gør det dyrere at låne penge, og derfor dæmpes forbruget. Det fører som udgangspunkt til faldende priser.