Stigning i svindel med kontaktløse kort – og det er på en måde en god ting

Misbrug af kontaktløse betalingskort er seksdoblet på to år, men det er svært at stjæle store beløb.

Når man bruger kontaktløs betaling, er der ikke mulighed for at få luret pinkoden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I takt med at flere og flere af os har fået kontaktløse betalingskort, er svindlen med kortene også steget.

Det er rigtig let at betale med de nye kontaktløse betalingskort, men det er også let at udnytte for tyve, der har fået fingre i et kort. Således var der sidste år 9.766 tilfælde af misbrug af stjålne eller tabte kort, viser nye tal fra Nationalbanken.

Det er seks gange så mange sager som for to år siden.

Men det er også en god ting, for i takt med at flere bruger de kontaktløse kort, er der samtidig kommet langt færre sager, hvor tyve har luret pinkoden og gået i nærmeste hæveautomat.

- Det gode ved det kontaktløse kort er, at du ikke har brug for at bruge din pinkode, og det umuliggør så afluringen. På den måde kan det kontaktløse kort faktisk forhindre noget af det lidt grimmere kriminalitet, hvor man får et stort udbytte, siger Sune Gabelgaard, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets.

Ved misbrug af kort i hæveautomater lå tyverierne i gennemsnit på 3.599 kroner, mens de kontaktløse tyverier i gennemsnit var 157 kroner.

Svært for tilrejsende kriminelle

Hidtil har det især været tilrejsende kriminelle, der har specialiseret sig i at aflure pinkoder og derefter stjæle og lænse kortet. Men dem har politiet slået hårdt ned på de seneste år, og kontaktløse kort har gjort det endnu mindre attraktivt at lave den slags kriminalitet.

- Det er det både qua politiet indsats, og at de kriminelle ikke ved med sikkerhed, at de kan aflure en pinkode, når der bliver foretaget en transaktion. Begge dele har gjort livet meget surere for de kriminelle, siger Sune Gabelgaard.

Det kan man også se på det samlede udbytte. Hvor der i 2017 var misbrug af tabte og stjålne kort for 60 millioner kroner, var det sidste år faldet til knapt 34 millioner.

Bankkunder behøver ikke frygte tab

Der er på få år kommet mange flere kontaktløse kort i omløb. Man har kunnet bruge kortet siden 2014, men det begyndte først at blive hvermandseje, efter bankerne aktivt begyndte at udskifte deres kunders kort i 2016.

Selvom den kontaktløse betaling har gjort det lettere at misbruge et kort til at hæve småbeløb, er der dog ikke grund til bekymring for forbrugerne, for siden introduktionen har bankerne holdt deres kunder skadefri.

- Et kortmisbrug er et for meget, så man skal selvfølgelig passe på sit kort. Men hvis det bliver stjålet, er der ikke noget at være bekymret for rent økonomisk. Hvis der er misbrug på et kontaktløst kort, bliver man godtgjort af sin bank, siger Sune Gabelgaard.

Man skal blot kontakte sin bank og fortælle, at kortet er blevet stjålet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter