Stikprøve: Du kan ikke stole på varedeklarationen på bacon

Den fedtprocent, som står på baconpakkerne, er mildest talt vejledende, viser en stikprøve, som Madmagasinet har lavet.

Bacon er et produkt, der er rigt på fedt, men hvor fedt er det egentlig? En stikprøve-analyse viser en uoverensstemmelse imellem det fedtindhold, der er oplyst og det faktiske fedtindhold. (Foto: © Henrik Ole Jensen, Scanpix)

Der står 25 procent fedt i varedeklarationen på 'Brunchy Bacon' fra Dansk Supermarked.

Men en tilfældig udvalgt pakke viste ifølge analyse foretaget for Madmagasinet på DR1 en fedtprocent på hele 43,5.

Coops 'Bacon i skiver' angiver de 26 procent fedt, men den blev også målt til 43,5 procent fedt.

Alle opgav forkert fedtindhold

I alt er syv pakker bacon blevet testet for fedtindholdet. Ingen af dem ramte rigtigt i forhold til det, der er opgivet på pakkerne.

Det skal dog understreges, at der udelukkende er tale om en enkelt stikprøve på baconpakkerne.

En stikprøve på syv andre baconpakker fra samme producenter kunne dermed sagtens vise et helt andet billede, så der er ikke tale om en repræsentativ undersøgelse.

Det ændrer dog ikke ved, at ingen af baconpakkerne i stikprøven levede op til det fedtindhold, de angav på pakken.

Upræcis varedeklaration

To pakker, nemlig Hanegal og Vores Bacon, lå under det deklarerede niveau.

Det viser, at det er meget svært at bruge fedtangivelsen, siger Anders H. Karlsson, Professor i Kødvidenskab på KU's Institut for Fødevarevidenskab.

- Som forbruger tror man, at man kan stole på varedeklarationen, men lige præcis på bacon er den åbenbart ret svært at bruge den til så meget, siger han.

Tulips bacon blev målt til 31 procent fedt, men Tulip angiver ikke fedtindholdet på pakken, så det kan ikke holdes op i mod en fedtangivelse.

Kæmpe variation

En af udfordringerne er, at der er kæmpe forskel på fedtindholdet fra gris til gris - og især hvor på baconstykket, pakken kommer fra, forklarer Anders H. Karlsson, professor i Kødvidenskab på KU's Institut for Fødevarevidenskab.

- Der er en betydelig variation, og det viser stikprøven med al tydelighed. Man kan sige, at den råvare, man bruger varierer meget i fedtindhold. Hvis man sammenligner med filet, eller andre kødudskæringer, er der meget mindre variation. Det kan være en af forklaringerne.

Så der er ikke nødvendigvis tale om bevidst snyd?

- Nej, det behøver der ikke at være tale om, siger Anders H. Karlsson.

Tilladt usikkerhed

At netop bacon kan variere kraftigt tager lovgivningen faktisk højde for. Fedtindholdet må lovligt svinge med +/- 20 procent i forhold til det, der står på pakken.

Alligevel kunne tre af de syv pakker, der blev testet, stadig ikke holde sig inden for den tolererede afvigelse.

To af dem - nemlig 'Brunchy Bacon' og Coops 'Bacon i skiver' - indeholdt endda over 40 procent mere fedt end det, der stod på pakken.

Variation fra produkt til produkt

Hos Coop gør man opmærksom på, at Madmagasinets stikprøve udelukkende er en ja, stikprøve foretaget på en pakke bacon. Den er derfor ikke repræsentativ.

- Deklarationen er baseret på gennemsnit af mange færdigvareprøver, skriver informationsdirektør Jens Juul Nielsen i en skriftlig kommentar og uddyber videre:

- Til trods for at der anvendes standardiserede råvarer, vil der være naturlige variationer fra pakke til pakke, når der er tale om hele kødstykker. Selv om vi tilstræber ensartede niveauer, som vil der for produkter som bacon kunne forekomme variationer som er større end de +/- 20%.

Nye regler på vej

Men der er godt nyt for forbrugerne. For nye EU-regler gør det obligatorisk for virksomhederne at sætte en næringsdeklaration på færdigpakkede produkter som for eksempel bacon.

De nye regler træder i kraft i december 2014, men der vil være en indløbsperiode på to år, så først i december 2016 er det obligatorisk for virksomhederne at næringsdeklarere.

Læs mere om de nye EU regler for næringsdeklaration her.

Se mere i Madmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.