Stine Bosse rystet over TDC-ejers rolle i tømning af Europas statskasser

Macquaries indblanding i skatteskandale bekræfter investeringsbankens blakkede ry, mener erhvervskvinde.

Macquarie forvalter milliarder af kroner investeret i infrastruktur i 25 lande. Tidligere på året købte banken sammen med de danske pensionskasser ATP, PKA og PFA danske TDC for mere end 40 milliarder kroner. (© DR Nyheder)

Den australske investeringsbank Macquaries rolle i organiseret tømning af Europas statskasser gennem refusion af udbytteskat er chokerende, lyder det fra erhvervskvinden Stine Bosse.

Efter syv år i TDC’s bestyrelse forlod hun i sommer telekoncernen, da et konsortium med den australske investeringsbank Macquarie og de danske pensionskasser ATP, PKA og PFA købte TDC og dermed aflyste en planlagt fusion med mediehuset MTG Nordics.

- Vi var jo en samlet bestyrelse, der var meget skuffet over, at vi ikke fik lov til at realisere den strategi, som vi havde arbejdet på længe. Men det, vi måske var endnu mere undrende over for, var den der cocktail af en meget aggressiv, kendt private equity fond og så de her danske pensionspenge. Den havde vi nok ikke set komme, i den konstellation, siger hun.

Private equity fond er en anden betegnelse for en kapitalfond. Og Macquaries fond MIRA er en af de største i verden.

Ifølge Macquaries hjemmeside har fonden gennem 23 år forvaltet investeringer for i alt 117 milliarder australske dollars, svarende til 541 milliarder kroner, i infrastruktur.

Investeringerne er spredt ud over 25 lande i hele verden og omfatter 119 infrastrukturinvesteringer som eksempelvis lufthavnen i Bruxelles, en havneterminal i Tianjin i Kina og TDC i Danmark.

Bosse: Det er chokerende

Men hvordan bliver en australsk bank så hovedrig, at den kan købe lufthavne og teleselskaber i hele verden?

En del af forklaringen kan findes i den skattefidus, som DR i torsdag kunne afsløre sammen med 18 mediepartnere og researchorganisation Correctiv.

Macquarie er nemlig en helt central spiller i det formodede bedrageri og spekulation med udbytteskat, som eksperter og myndigheder i flere lande betegner som bedrageri mod de europæiske statskasser.

Bag tømningen af statskasserne står hundredvis af aktiehandlere, advokatfirmaer og banker, og foruden Macquarie har også andre store banker som Barclays, JP Morgan, BNP Paribas, Banco Santander, Deutsche Bank på forskellig vis medvirket aktivt.

I alt 410 milliarder kroner kan de fem hårdest ramte lande have mistet på de mange variationer af skattefidusen.

- Jeg synes, at det er chokerende. Det er rigtig, rigtig mange penge. Og uanset om det er lovligt i en eller anden ekstrem situation eller ej, så har det jo i hvert fald aldrig været meningen, at man skulle kunne trække penge ud af statskasser, siger Stine Bosse.

Blakket ry i investeringsmiljøet

For tre år siden solgte Macquarie Københavns Lufthavne efter at have været en kontroversiel ejer gennem 12 år.

Her kom det frem, at investeringsbanken år efter år sendte et trecifret millionbeløb i skattely – og altså uden om den danske statskasse og i skattely.

Banken udnyttede en kæde af skuffeselskaber i Danmark og Luxembourg til årligt at sende et trecifret millionbeløb i skattely på Bermuda.

Stine Bosse fortæller, at hun ikke er overrasket over, at Macquarie endnu engang er ude i en juridisk gråzone:

- Det bekræfter desværre den umiddelbare opfattelse, som rigtig mange i miljøet har om Macquarie, nemlig at de går til kanten, engang imellem tester de, hvordan det er at gå over kanten, og det må jo så være noget af det, de er ude i her.

Bestyrelse så TDC som underholdningsgigant

Tilbage i februar præsenterede TDC en storstilet plan om at fusionere med underholdningsgiganten MTG Nordics, der står bag Viasat, TV3 og Viaplay.

Fusionen skulle samle TDC’s portefølje af mobil-, bredbånd- og tv-tjenester med MTG Nordics indholdsproduktion, tv-kanaler og streamingtjenester.

De to selskaber ville i givet fald have tre millioner tv-abonnenter Norden over og ti millioner husstand, der har et produkt fra en af de to.

I stedet valgte TDC’s ejere at sige ja til at sælge telekoncernen for 40 milliarder kroner til konsortiet med Macquarie og de tre danske pensionskasser, der satser på at etablere et landsdækkende fibernet og et 5G mobilnet.

ATP: Afgørende at følge skattereglerne

DR har anmodet om at interviewe ATP, der også udtaler sig på vegne af pensionsselskabet PFA og pensionskassen PKA.

ATP har valgt at sende et skriftligt svar:

- De oplysninger, vi har fået fra DR om sagen, gør indtryk og indgår i vores samlede vurdering af Macquarie som fremtidig investeringspartner, skriver pensionsselskabet.

Samtidig kalder ATP investeringen i TDC for en ”en langsigtet, stabil infrastrukturinvestering”, hvor der er stort fokus på at sikre, at alle skattebetalinger foregår i tråd med de danske skatteregler.

- Det er helt afgørende, at vores medlemmer og kunder kan være forsikrede om, at ingen af investorerne i TDC har mulighed for at trække skattefri udbytter ud uden de danske myndigheders godkendelse, siger Ulrik Weuder, chef for Alternative Investeringer i ATP.

FacebookTwitter