Større håndværkerfradrag og støtte til eksport: Milliarder skal sætte gang i økonomien

Finansminister Nicolai Wammen har netop præsenteret en række tiltag til gavn for dansk økonomi.

Finansminister Nicolai Wammen fremlagde forslagene på et pressemøde tidligere i dag. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Regeringen har netop fremlagt en række tiltag i milliardklassen, der skal understøtte dansk økonomi, efter coronakrisen er blusset op igen rundt omkring i verden.

Det gælder blandt andet et øget håndværkerfradrag, en eksportpakke til sammenlagt halvanden milliard og støtte til hårdt ramte brancher og områder af Danmark.

Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder det på et pressemøde en "grøn genstart af dansk økonomi", og han vil slå det sammen med forhandlingerne om finansloven for 2021 og efterårets klimaforhandlinger.

Dermed lægges der op til forhandlinger om den såkaldte krigskasse på 9,2 milliarder, som regeringen tidligere har foreslået.

Boligjobordningen udvides markant

Helt konkret foreslår regeringen tre tiltag. Det ene er midlertidigt at hæve håndværkerfradraget – eller boligjobordningen, som er det officielle navn. Det skal hjælpe coronaramte servicehverv og samtidig sætte fart på den grønne omstilling, og det skal gælde hele 2021.

Blandt andet skal loftet over fradrag for serviceydelser hæves fra 6.400 til 25.000 kroner, mens loftet over fradrag for håndværkerydelser i forbindelse med grønne investeringer i hjemmet hæves fra 12.800 til 25.000 kroner, foreslår regeringen.

Ordningen giver mulighed for fradrag, når man får udført service- og grønne håndværkerydelser derhjemme. Det kan for eksempel være rengøring, vinduespudsning eller udskiftning af vinduer.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at danskerne har et job at stå op til, siger Nicolai Wammen på pressemødet.

Han bliver spurgt til, hvorfor regeringen vælger at prioritere så mange penge til håndværkerfagene, der langt fra er lige så hårdt ramt som andre brancher.

- Det er rettidig omhu for at sikre, at det også fremadrettet vil gå godt. Og så skal det ikke ses alene, det står sammen med mange af de andre initiativer, svarer Nicolai Wammen.

500 millioner årligt til eksporten

Regeringen foreslår også at afsætte 500 millioner årligt fra 2021-2023 til en eksportpakke, der skal give sikkerhed for danske virksomheder, udvide adgangen til finansiering og hjælpe dem med at komme ud på nye markeder.

- På den måde ønsker vi at spænde et ekstra sikkerhedsnet ud under danske virksomheder, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet.

En del af initiativet er at styrke handelsindsatsen på de danske ambassader.

Som det sidste tiltag vil regeringen afsætte to milliarder til omstilling af erhvervslivet i lokalområder, der er særligt hårdt ramt. Det gælder eksempelvis i Nordjylland, hvor minkavlerne har store problemer, og så i Tårnby, hvor mange er påvirket af, at Kastrup Lufthavn har ekstremt nedsat drift.

Pengene skal blandt andet bruges til at omskole og opkvalificere danskere, der har mistet deres job under coronakrisen. Der vil også være penge til at omskole virksomheder og til etableringen af syv regionale vækstteams.