Støtte til dansk bankdirektør trods mulig hvidvask for milliarder

Bestyrelsen i Swedbank bakker stadig op om danske Birgitte Bonnesen.

Dansk Birgitte Bonnesen er direktør i Swedbank. (Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT © Scanpix)

Efter afsløringer om mulig hvidvask for milliarder bad den svenske storbank Swedbank i februar selskabet Forensic Risk Alliance (FRA) om at undersøge 50 kunder, der ifølge den svenske tv-station SVT har foretaget mistænkelige pengeoverføsler i banken.

Nu er de første konklusioner offentliggjort, og på baggrund af den indledende del af undersøgelsen meddeler bankens bestyrelse, at den fortsat har tillid til Swedbanks danske topchef Birgitte Bonnesen.

- Efter at have kigget på orienteringen fra FRA har vi fortsat tillid til vores direktør og hendes evne til at lede og styre bankens arbejde mod hvidvask, siger Lars Idermark, der formand for Swedbanks bestyrelse.

Bestyrelsen oplyser også, at der nu skal foretages en større undersøgelse i samarbejde med relevante myndigheder, og det kan måske kaste nye oplysninger af sig.

Rapport bygger på bankens data

Det eksterne konsulentfirma Forensic Risk Alliance har i første omgang undersøgt de 50 mistænkelige kunder, SVT har bragt til torvs.

Ifølge rapporten fra Forensic Risk Alliance er der ikke fundet tegn på, at Swedbank skal have håndteret mistænkelige pengeoverførsler.

Konsulentfirmaet understreger dog i rapporten, at undersøgelsen bygger på data, som er udleveret af banken - og at der ikke er kigget på tilknyttede selskaber og selskabernes ejere.

- Vi stoler med undersøgelsen på de indsamlede data fra banken uden at have verificeret nøjagtigheden eller fuldstændigheden (...) vores indledende og foreløbige observationer kan ændre sig, hvis nye oplysninger dukker op, skriver Forensic Risk Alliance i rapporten.

Mistænkelige overførsler for milliarder

SVT er ikke overbevist. Tv-stationen har i flere måneder har haft adgang til et stort antal dokumenter, og i sidste uge afslørede STV, at op mod 95 miliarder svenske kroner (svarende til 67 milliarder danske kroner, red.) kan være blevet flyttet mellem Swedbank og Danske Bank i Baltikum af mistænkelige kunder.

Den svenske tv-station beskrev tilbage i februar også, hvordan Swedbank er blevet brugt til mulig hvidvask af mindst 40 milliarder svenske kroner (28 milliarder danske kroner, red.). Penge, som ifølge mediet, er blevet sluset ind i bankens filialer i de baltiske lande af 50 kunder i perioden 2007 og 2015.

Samtlige 50 kunder udviser klare signaler om, at der er tale om hvidvask, skriver SVT om deres kulegravning af, hvad der er foregået i filialer.

STV's kulegravning har identificeret over 1000 Swedbank-kunder, der har konto i Baltikum, men har base i lande, som er kendt fra Danske Banks hvidvaskskandale.

Hvidvaskkontrol blev kritiseret i 2016

Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef i Swedbank, har tidligere oplyst til SVT, at de 95 milliarder kroner ikke dækker over "mistænkelige kundetransaktioner". Ifølge ham er der tale om en gruppe af kunder, Swedbank har foretaget en dybere analyse af:

- De 95 mia. svenske kr., der henvises til, er det samlede tal for alle transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank i årene 2007-2015, som dukker op, når der benyttes visse risikoindikatorer, sagde Gabriel Francke Rodau til tv-kanalen.

Og selvom det svenske medie DI.se har afsløret, at der i 2016 landede en kritisk rapport på Birgitte Bonnesens bord, som påpegede, at banken ikke havde styr på hvidvaskkontrollen i den baltiske forretning, har Birgitte Bonnesen flere gange forsikret om, at Swedbank ikke er blevet brugt til at hvidvaske penge.

Heller ikke i filialerne i de baltiske lande, hvor banken fortsat driver forretning.

Myndighedsrapporter kan kaste mere af sig

Direktør i virksomheden Revisorjura, Jakob Dedenroth Bernhoft, understreger, at sagen i den svenske bank kan tage en drejning, når konklusionerne fra andre undersøgelser er klar. Sveriges finanstilsyn har nemlig i samarbejde med Estlands finanstilsyn også påbegyndt en granskning.

- Vi ved ikke så meget om de mistænkelige transaktioner endnu, for vi har kun set Swedbanks egne interne rapport, og her er banken selv ikke nået særlig langt. De har kun undersøgt 50 kunder, selvom 1.000 er blevet vurderet mistænkelige af SVT, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Ifølge ham kan sagen udvikle sig som en pinlig affære for Birgitte Bonnesen.

- Det ser ikke kønt ud. Da Bonnesen lige var tiltrådt som direktør afslørede interne undersøgelser, at banken ikke havde styr på sin forretning. Inden da var hun chef for de baltiske lande i den periode, hvor sagen formodes at være eksploderet. Hvis der er tale om omfattende hvidvask, er det ikke noget, hun har været hurtig til at stoppe.

Hos investorerne er der synlig skepsis, påpeger Jakob Dedenroth Bernhoft. Kursen på Swedbank-aktien er faldet med 20 procent siden de første afsløringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk