Støtte til olie, gas og kul stiger

I 2010 brugte verdens regeringer over 2.300 milliarder kroner på støtte til fossile brændsler. Det strider mod løfter om at nedbringe støtten.

I 2010 brugte verens regeringer over 2.300 milliarder kroner på støtte til fossile brændsler. Det strider mod løfter om at nedbringe støtten. (© Mærks Olie og Gas)

Regeringer verden over brugte sidste år 2.300 milliarder kroner i støtte til energiproduktion med fossile brændstoffer som olie, gas og kul. Det er en stigning på en tredjedel i forhold til året før

Tallene fremgår af en ny rapport fra Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) og Det Internationale Energi Agentur, som er en samarbejdsorganisation for 28 industrialiserede lande.

Løftebrud

For to år siden lovede de 20 mest industrialiserede lande (G20), at de på sigt ville udfase ineffektiv energistøtte, der fremmer et ødselt forbrug. Alligevel er støtten til de fossile brændstoffer de seneste to år steget med 614 milliarder kroner.

OECD og energiagenturet advarer om de mange penge, der bliver brugt til at støtte de fossile brændsler med. Det gælder både støtte til at producere energien og til at forbruge den.

- Både udviklingslande og industrialiserede lande skal udfase subsidierne til ineffektive fossile brændsler. Det er en åbenlys måde at imødegå historiens væreste økonomiske krise og samtidig op økonomiske og miljømæssige målsætninger, siger generalsekretær fra OECD, Angel Gurria.

Mest støtte til olie

Ifølge energiagenturet fik olieprodukter mest støtte sidste år, mens naturgas fik næstmest. De lande, som kastede fleste penge efter de fossile brændsler, var sidste år Saudi-Arabien og Iran. I de lande er benzinen meget billig - for eksempel koster den 71 øre literen i Saudi-Arabien.

Energiagenturet siger, at lande som Indien, Kina og Rusland har gjort fremskridt og har været gode til at holde igen med støtten til de fossile brændstoffer.

Facebook
Twitter