Støttepartier vil se på langsigtet løsning på sygeplejerskernes konflikt: 'Vi må tage historisk ansvar'

Der skal et lovindgreb til at afslutte sygeplejernes konflikt, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Ligestillingsordfører fra både Enhedslisten og Radikale Venstre mener, at regeringen bør se på en langsigtet løsning, der kan få lønnen til ansatte i de offentlige, kvindedominerede fag på niveau med tilsvarende mandsdominerede fag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Landets sygehuse forbereder sig på strejke, og kun et politisk indgreb vil kunne afslutte konflikten.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Nana Wesley Hansen.

- Arbejdsmarkedets parter har allerede spillet ind. Jeg har svært ved at se for mig, at der skulle komme noget ud af at sætte sig ved forhandlingsbordet igen.

- Det andet scenarie er at afslutte konflikten med et lovindgreb, som jo kræver, at et flertal på Christiansborg bliver enige om, hvad det skal indeholde.

Normalt blander Christiansborgspolitikere sig ikke i overenskomstforhandlinger. Men hvis de gør, er der tradition for, at Folketinget bruger den mæglingsskitse, der er blevet fremlagt af parterner i Forligsinstitutionen - altså den aftale sygeplejerskerne stemte nej til - som grundlag.

Politikerne bliver nødt til at skaffe flere penge til sygeplejerskernes løn, lød det fra formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen på et pressemøde tidligere i dag. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Ifølge Dansk Sygeplejeråd er det dog ikke vejen frem. Skal den aktuelle konflikt løses, kræver det flere lønkroner fra politikerne.

- Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde penge til bedre løn og bedre arbejdsforhold, hvis de skal have lettet frustrationerne hos en meget stor del af medarbejderne, sagde formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, tidligere i dag på et pressemøde.

Sygeplejerskerne har især været utilfredse med deres løn, som de mener er for lav og præget af Tjenestemandsreformen fra 1969, som placerer sygeplejerskerne og andre traditionelle kvindefag lavt i det offentlige lønhierarki.

Forstå detaljerne omkring Tjenestemandsreformen i videoen her:

Støttepartier vil se på langsigtet løsning

Der er dermed lagt op til svære politiske forhandlinger parallelt med sygeplejerskernes strejke.

Regeringen bliver nødt til at tage politisk ansvar for Tjenestemandsreformen, mener Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, mener også, politikerne bør tage sygeplejerskernes frustrationer seriøst.

- Det her er sådan set ikke noget, jeg skal blande mig i, men bag overenskomstforhandlingerne ligger der en historisk årsag med Tjenestemandsreformen fra 1969, som er politisk besluttet, og som fastholder sygeplejerskerne og de kvindedominerede fag urimeligt lavt, siger hun og er ikke bleg for at erkende, at sygeplejerskerne i hendes optik får for lidt i løn.

Pernille Skipper har dermed også en klar opfordring til regeringen:

- Regeringen bør komme på banen ved at vedkende sig det historiske ansvar for Tjenestemandsreformen, og så skal man sætte sig ned og finde de penge, der skal til for at sørge for, at alle de kvindedominerede fag kommer på niveau med lignende mandsdominerede fag, siger hun.

Politikerne skal ikke blande sig i den konkrete konflikt, men se på langsigtede løsninger, mener De Radikales beskæftigelses- og ligestillingsordfører Samira Nawa. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Fra et andet af regeringens støttepartier lyder samme opfordring om at se nærmere på konsekvenserne af Tjenestemandsreformen.

- På den lange bane har vi et problem fra Christiansborgs side, som vi skal have løst. Det drejer sig om alle de kvindedominerede fag, som har oplevet et lønefterslæb gennem mange år. Det må vi lægge en langsigtet strategi for at komme til livs, siger Samira Nawa, der er beskæftigelses- og ligestillingsordfører for Radikale Venstre.

Hun understreger dog, at det ikke er politikernes opgave at blande sig i den konkrete konflikt.

- Strejke og konflikt er naturlige værktøjer i den danske model. Det er ikke min opgave som politiker at blande mig i den konkrete konflikt – det er op til parterne at forhandle, siger Samira Nawa.

Minister afviser at blande sig i overenskomstforhandlinger

Også Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, er klar til at fjerne Tjenestemandsreformen.

Regeringen har ikke været specielt lydhør overfor sygplejerskernes frustrationer, kritiserer Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

- Jeg forstår udmærket sygeplejerskerne, og i Dansk Folkeparti synes vi heller ikke, at regeringen har været specielt lydhør overfor problemerne med Tjenestemandsreformen, siger han.

- Man kunne jo starte med at hæve sygeplejerskernes løn en lille smule. Først og fremmest skal regeringen være villig til at forhandle med sygeplejerskerne og regionerne.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser at blande sig i sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger og strejke. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Anderledes tilbageholdende med at fortælle, hvordan regeringen ser på sygeplejerskernes konflikt, er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Af respekt for principperne i den danske model udtaler regeringen sig ikke om verserende overenskomstforhandlinger, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Også Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, afviser at kommentere på sygeplejerskernes strejke.

- Venstre har ingen kommentarer til de verserende overenskomstforhandlinger, skriver han til DR Nyheder i en sms.