Stor a-kasse indfører whistleblowerordning efter fyring af direktør

Ansatte skal have mulighed for at sige fra, lyder det efter opsigtsvækkende fyringssag.

Michael Valentin var indtil september i år adm. direktør i Danmarks største a-kasse, Akademikernes A-kasse. Den konkrete baggrund for fyringen er ikke blevet offentliggjort. (© DR Nyheder)

Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse vil sikre sig, at ansatte i a-kassen fremover kan gøre opmærksom på regelbrud og ulovligheder uden at frygte personlige konsekvenser.

Det sker for at følge et af flere initiativer i en advokatundersøgelse, som a-kassen har bestilt hos advokatfirmaet NorrbomVinding i kølvandet på fyringen af tidligere administrerende direktør Michael Valentin.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som a-kassen udsendte tirsdag.

- Vi har i bestyrelsen besluttet at implementere alle disse anbefalinger. Samtidig foreslår advokat og partner Morten Langer, at det etableres en whistleblowerordning i Akademikernes A-kasse, som kan være en ekstra garant mod, at der foregår ting, som må antages at være i strid med a-kassens formålsparagraf og lovgivningen. Vi har i bestyrelsen besluttet, at vi med øjeblikkelig virkning indfører en sådan whistleblowerordning, udtaler bestyrelsesformand Allan Luplau.

Ekstra Bladet bag afsløringer om direktør

Danmarks største a-kasse med 230.000 medlemmer ændrer på sine interne procedurer i kølvandet på den opsigtsvækkende fyring af adm. direktør Michael Valentin i september.

A-kassens bestyrelse har aldrig officielt begrundet fyringen.

Bestyrelsesformand Allan Luplau har dog tidligere over for Ekstra Bladet bekræftet, at fyringen blev udløst på baggrund af et internt tip fra en medarbejder.

Avisen har tidligere, efter at have set interne mail fra a-kassen, beskrevet et arbejdsmiljø i a-kassen, hvor den fyrede direktør blandt andet skal have omtalt som de tillidsvalgte som "en byld i røven".

I sidste uge skrev avisen, at den fyrede direktør var blevet politianmeldt for at have modtaget returkommission i form af vinrejser til lande som USA, Italien og Chile.

Rejserne skulle være delvis finansieret af de rabatter, som a-kassen havde opnået hos sin faste leverandør af vin til receptioner, arrangementer og gaver.

Direktør bekræfter politianmeldelse

Michael Valentin bekræfter over for DR Nyheder, at han er blevet politianmeldt, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

I den forbindelse henviser han til sine tidligere udtalelser til Ekstrabladet, hvor han erkender "sjusk" i forbindelse med rejserne, men afviser, at der skulle være foregået noget kriminelt.

I dag skriver Ekstrabladet endnu en gang om a-kassen og den tidligere direktør.

Ifølge avisen fejrede han i september sidste år sin 50 års fødselsdag med en reception til 400.000 kroner betalt af a-kassen og dens medlemmer.

Ifølge avisen indgår den høje udgift i sagen om fyringen af den tidligere direktør.

Heller ikke denne sag ønsker Michael Valentin at kommentere over for DR Nyheder.

Formand: Fyring var efter bogen

Omtalen af sagen fik for to uger siden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til at melde ud, at den havde iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af Michael Valentin.

Undersøgelsen skulle blandt andet afdække, om der var tale om forhold i strid med formålsbestemmelsen i a-kasseloven.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview om sagen og dens konsekvenser med bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse Allan Luplau.

Men han afviser gennem a-kassens presseansvarlige at stille op og henviser i stedet til pressemeddelelsen.

Her udtaler han, at han ikke ønsker at kommentere advokatundersøgelsens indhold og konklusioner, fordi den vedrører en eller flere personalesager:

- Men helt overordnet kan jeg sige, at det er advokatundersøgelsens klare konklusion, at bestyrelsen i Akademikernes A-kasse var på sikker juridisk grund, da den nu tidligere direktør blev afskediget. Samtidig konkluderer undersøgelsen også, at hverken bestyrelsen, formandsskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør.

Tillidsrepræsentant glad for tiltag

A-kassen skriver desuden i sin pressemeddelelse, at anbefalingerne fra NorrbomVinding handler om at sikre, at der foreligger de rigtige godkendelser, når "ansatte eller ledelse i a-kassen træffer beslutninger i sager, som påfører a-kassen væsentlige udgifter".

Samtidig skal der være en kultur i a-kassen, hvor de ansatte kan sige fra, hvis de bliver bedt om at løse opgaver, som strider mod, hvad der må anses for "ordentligt og redeligt".

Thomas Høyer-Nielsen, der er tillidsrepræsentant for akademikergruppen a-kassen, siger til DR Nyheder, at det er helt naturligt, at de ansatte får mulighed for at råbe vagt i gevær.

- Vi er Danmarks største a-kasse med ansvar for både statsmidler og medlemmernes penge. Derfor er det også både naturligt og sundt, at vi har en whistleblowerordning, som kan bruges af medarbejderne, hvis de er i tvivl om, hvorvidt alt går rigtig til, siger han.

Efter sin fyring har tidligere direktør Michael Valentin valgt at trække sig fra sin post som formand for Folkemødet på Bornholm.

Facebook
Twitter