Storbanker fjerner forhadt rente - men tre af deres største konkurrenter holder stadig fast

Negative renter på konti i banken hører ingen steder hjemme, mener Forbrugerrådet Tænk.

Nordea sløjfede i går de negative renter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Nu skal de være helt og aldeles slut med, at din opsparing svinder, hvis du har penge stående i banken.

Så klar er meldingen fra Forbrugerrådet Tænk, efter at både Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken i går hævede sin rente med 0,75 procentpoint.

Rentestigningen betyder, at bankerne ikke længere taber penge på, at du som privatkunde har penge stående i banken, og derfor har de ingen undskyldning for ikke at fjerne de negative indlånsrenter, som ramte bankkunderne i 2019 for første gang, mener forbrugernes vagthund.

Og derfor er meldingen soleklar:

- Hvis man fortsætter med negative renter, så hører det ingen steder hjemme. Argumentet, som bankerne har brugt for negative renter, var netop, at Nationalbanken havde negative indlånsrenter, og det er faldet fuldstændig væk nu, siger seniorøkonom Michael Bruun Pedersen.

Med andre ord har det indtil nu kostet penge for de danske banker at have penge stående i Nationalbanken. Det har smittet af på kunderne, da det ifølge bankerne har været en underskudsforretning hver gang, at deres kunder satte penge ind på en almindelig konto.

Adskillige banker sløjfede allerede deres negative renter i juli, da renten blev hævet senest, og efter gårsdagens melding fra Nationalbanken har Nordea meddelt, at man ikke længere skal betale minusrenter fra 20. september.

Lige nu får man nemlig -0,1 procent i rente for indeståender over 100.000 kroner. Det vil sige, at kunden for eksempel skal betale 100 kroner i negative renter på et år, hvis de har 200.000 kroner stående i banken.

Fra 20. september vil man få en rente på et rundt 0 på ens almindelige lønkonto.

Danske Bank melder i dag ud, at de går samme vej som hovedkonkurrenten.

- Vi fjerner nu negative renter på indlån for alle vores kunder, siger Mark Wraa-Hansen, privatkundechef for Danske Bank i Danmark, i en pressemeddelelse.

Flere af Nordea og Danske Banks største konkurrenter har dog endnu ikke reageret på Nationalbankens rentestigning. Det gælder de tre storbanker, Sydbank, Spar Nord og Jyske Bank.

Men selv om storbankerne endnu ikke har meddelt, at de dropper de forhadte renter, så vurderer Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk, at det blot er et spørgsmål om tid.

- Der er så meget pres på dem fra offentligheden og fra deres kunder, at de er nødt til at fjerne de negative renter, siger han.

Forstå sagen: Derfor hæver ECB sin rente

'Forbrugerne skal træde i karakter'

Selv om de negative renter måske snart er fortid, så er gårsdagens rentenyhed ikke nødvendigvis en fest for din privatøkonomi.

For det er forventningen, at bankerne vil hæve deres rente, hvis du skal låne penge. Det ser man allerede hos Nordea, som i går meddelte, at de vil hæve renten på deres udlån med op til 0,75 procentpoint.

Med andre ord kan det blive op til 750 kroner dyrere om året, hvis du for eksempel skal låne 100.000 kroner af din bank.

Du skal dog ikke nødvendigvis give op uden kamp, hvis din bank gør det dyrere at låne penge, mener Forbrugerrådet Tænk.

- Jeg vil opfordre folk til at gå hårdt til deres bank. De her renteforhøjelser betyder alt andet lige, at bankerne kommer til at tjene flere penge, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Postulatet om, at bankerne kan tjene penge på rentestigningen, er ikke grebet ud af den kolde sensommerluft

Ifølge tal fra Nationalbanken havde danske virksomheder, selvstændige og lønmodtagere i alt banklån for cirka 900 milliarder kroner. Af dem kan renten på lån for 644 milliarder ændres med en måneds varsel.

Det kan ifølge Børsen føre til en solid ekstra milliardregning for bankkunderne.

Hos Forbrugerrådet Tænk er de overbeviste om, at bankerne vil stramme udlånsskruen.

- Bankerne vil selvfølgelig forsøge at få den pris, de nu kan, og det overskud de nu kan. Derfor må forbrugerne gå ned i banken og træde i karakter, så vi kan få noget konkurrence i markedet, der er til glæde for kunderne, siger Morten Bruun Pedersen,