Storfisker idømt millionbøde under stor protest: 'Hvordan fanden kan du være dommer?'

Henning Kjeldsen samt en række stråmænd og rådgivere er idømt bødestraf og skal tilbagebetale 162,5 millioner kroner for fusk med fiskekvoter. Dommen er anket.

Storfiskeren Henning Kjeldsen protesterede over sin straf og blev bedt om at forlade retssalen. (Foto: © Collage: Signe Heiredal)

Storfiskeren Henning Kjeldsen har ved hjælp af en række stråmænd skaffet sig ulovlig adgang til langt flere fiskekvoter, end loven tillader.

Det har byretten i Holstebro i dag slået fast.

Henning Kjeldsen er blevet idømt en bøde på 54 millioner kroner. Derudover skal han tilbagebetale 162,5 millioner kroner fra sit eget selskab, Gitte Henning, samt syv andre selskaber, som ifølge retten har været brugt som stråmandsselskaber.

Yderligere seks personer – herunder Henning Kjeldsens hustru og hans barndomsven – er blevet idømt bøder på mellem 500.000 og knap fem millioner kroner for at have ageret stråmænd.

Henning Kjeldsens stedsøn var også tiltalt, men går fri af straf blandt andet på grund af sin unge alder.

Dommeren var knap halvvejs igennem sine begrundelser for dommen, da Henning Kjeldsen rejste sig i vrede og råbte ad dommeren.

- Der er sgu da også én, der har hjulpet mig engang, sagde fiskeren underforstået, at han selv har fået økonomisk hjælp, da han i sin tid etablerede sig som erhvervsfisker og derfor finder det urimeligt, at han nu dømmes for at have hjulpet andre unge fiskere på vej. Et synspunkt han også har fremført i sin forklaring i retten.

- Hvordan fanden kan du være dommer? fortsatte Henning Kjeldsen, inden han blev bedt om at forlade retssalen.

Henning Kjeldsen har selv forklaret, at han lånte penge ud til unge fiskere og hjalp dem igang som selvstændige. Det gjorde han blandt andet for at undgå, at de danske fiskekvoter skulle ende på udenlandske hænder. (Foto: © Tegning: Jesper Andkjær)

Anklager fik stort set, hvad de gik efter

Derudover er der blevet beslaglagt noter og mails, som Henning Kjeldsen har udvekslet med sine rådgivere revisoren Jørgen Riise og advokaten Lars Espersen. I beskederne har de tre blandt andet diskuteret, hvem der var egnede som stråmænd.

Retten mener, det er bevis for, at Henning Kjeldsen, Jørgen Riise og Lars Espersen bevidst har omgået kvotekoncentrationsreglerne, som er indført for at forhindre monopol i erhvervet.

- Vi er meget tilfredse med dommen, vi fik stort set alt, hvad vi gik efter, og nu er det slået fast, at det er ulovligt at omgå kvotekoncentrationsreglerne ved stråmandsvirksomhed, sagde sagens senioranklager, Ane Kallmayer, kort efter domsafsigelsen.

- Dommen sender et signal om, at det er meget alvorligt at overtræde kvotekoncentrationsreglerne, som skal sikre, at det ikke er få fiskere, der sidder på alle kvoterne, tilføjede hun.

Revisor Jørgen Riise blev idømt en personlig bøde på to millioner kroner, mens hans selskab idømmes en bøde på tre millioner kroner.

Lars Espersen blev idømt en personlig bøde på én million kroner, mens hans selskab skal betale en bøde på to millioner kroner.

Alle de dømte har anket dommen til landsretten.

- Vi er grundlæggende ikke enige i en lang række af rettens præmisser, derfor har vi også valgt, at vi vil have landsretten til at se på, hvad byretten er nået frem til, sagde forsvarsadvokat Niels Christian Strauss, der repræsenterer Jørgen Riise.

I videoen nedenfor kommenterer skipper Thomas Kristensen på dommen til Henning Kjeldsen, hvis fartøj ligger lige ved siden af hans i havnen i Thyborøn.

Myndigheder greb ikke ind

Anklagemyndigheden havde krævet, at Henning Kjeldsen skulle fratages retten til at drive erhvervsfiskeri.

Det samme gjaldt for Jørgen Riise og Lars Espersen, som stod til at miste retten til at være revisor og advokat.

Det krav har byretten imidlertid valgt at se bort fra, blandt andet fordi fiskerimyndighederne ikke tidligere har stoppet den omfattende fusk.

I tidslinjen nedenfor kan du læse om, hvordan kvotereglerne er blevet kritiseret og ændret flere gange, siden sagen mod Henning Kjeldsen begyndte. Undervejs har det også kostet en minister sit job.