Storfisker: Jeg er træt af politisk hetz og har solgt mine kvoter

Henning Kjeldsen oplyser selv i en lukket gruppe på Facebook, at han sælger sine fiskekvoter.

Arkivfoto. Henning Kjeldsen er Danmarks rigeste fisker. (Foto: Betina Garcia © Scanpix Denmark)

Storfiskeren Henning Kjeldsen har fået nok.

Danmarks rigeste fisker kaster håndklædet i ringen og sælger ud af sine kvoter og af sin flåde. Det meddeler han selv i en lukket gruppe på Facebook.

- Jeg er blevet træt ikke træt som i træt, men træt af den politiske hetz, der har været på mig og mit rederi samt familie de sidste ja snart mange år, skriver Henning Kjeldsen i opslaget, som DR Nyheder har fået adgang til.

Ifølge opslaget har Henning Kjeldsen solgt alle sine pelagiske fiskekvoter, der giver ret til at fiske industrifisk, og som dækker over langt størstedelen af Henning Kjeldsens samlede kvoter.

Derudover skriver fiskeren fra Skagen, at han også har solgt et fiskefartøj, som var ved at blive bygget.

- Det er uden tvivl det mest moderne og grønne økonomiske pelagiske fartøj, der er bygget, tilføjer Henning Kjeldsen i opslaget.

Fiskeristyrelsen oplyser til DR Nyheder, at handlen ikke officielt er registreret, og salget kan derfor ikke bekræftes.

- Der er en 30 dages frist fra indgåelse af handel til, at den skal registreres hos os. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse yderligere i for hold til et eventuelt salg af Henning Kjeldsens kvoter, skriver styrelsen til DR Nyheder.

Hverken Henning Kjeldsen, hans advokat, broker eller revisor er vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse om interview.

I søgelyset siden 2015

Salget sker, efter at Henning Kjeldsen det seneste år har ageret hovedperson i en strafferetssag om fusk med fiskekvoter.

Flere personer, herunder Henning Kjeldsens hustru, blev idømt bøder for at have fungeret som stråmænd.

Henning Kjeldsen har selv forklaret, at han lånte penge ud til unge fiskere og hjalp dem igang som selvstændige. Det gjorde han blandt andet for at undgå, at de danske fiskekvoter skulle ende på udenlandske hænder. (Foto: Tegning: Jesper Andkjær)

Dommen er anket til landsretten, og der er dermed endnu ikke sat punktum i en sag, der strækker sig helt tilbage til 2015.

Her kunne DR i en dokumentar første gang fortælle om storfiskerens metoder til at udnytte og omgå de danske fiskeriregler, og siden har både en minister og flere fremtrædende embedsmænd måttet forlade deres poster på grund af afsløringerne.

Samtidigt har Henning Kjeldsen, hans familie og samarbejdspartner været belastet af sagen. Det har Henning Kjeldsen tidligere fortalt i retten.

I tidslinjen nedenfor kan du få overblik over det fulde forløb.

Kvoter for flere milliarder kroner

Det er ikke en ubetydelig handel med kvoter, der bliver antydet i Henning Kjeldsens Facebook-opslag.

Ifølge det seneste årsregnskab for storfiskerens holdingselskab ejer Henning Kjeldsen kvoter til en samlet værdi af 2,6 milliarder kroner.

Derudover er Henning Kjeldsens egenkapital vokset betragteligt i forbindelse med, at han i 2020 spaltede datterselskabet Gitte Henning A/S til tre selskaber og i samme forbindelse opskrev værdien af selskabets fiskekvoter.

Egenkapitalen i Henning Kjeldsen Holding ApS var ifølge årsregnskabet for 2020 på hele 2,2 milliarder kroner.

Slår man op i Fiskeristyrelsens oversigt over kvoteandele fremgår det, at Henning Kjeldsen ejer 11,2 procent af de samlede danske kvoter for industrifisk.

Handlen kommer derfor til at have væsentlig betydning for magtbalancen i dansk fiskeri og for sideerhvervene på de danske havne.

Henning Kjeldsen afslutter sit opslag med en hilsen fra toppen af Danmark:

- Det er ikke fordi I skal have ondt af mig, for jeg har haft et fantastisk liv med fiskeriet tæt på. (…) Dette var ordene her fra Skagen.