Storkunde kræver Saxo Bank lukket

Saxo Bank bliver beskyldt for at snyde af portugisisk storkunde. Bankens medarbejdere indrømmer selv, at ni ud af 10 kunder taber i Saxo Bank.

Det fyger med anklager mod Saxo Bank. (Foto: Torben Åndahl © Scanpix)

Det portugisiske finanshus Fortune kræver nu, at de danske myndigheder inddrager Saxo Banks licens til at drive finansiel virksomhed, skriver dagbladet Børsen.

Samtidig vil Fortune anlægge en sag mod Saxo Bank med et krav om et erstatning på 10 millioner euro eller knap 75 millioner kroner.

Det portugisiske selskabs direktør, João Laranjeira, hævder blandt andet, at Saxo Bank har snydt, fordi der ikke har været overensstemmelse med valutakurserne i markedet, og de kurser, der blev handlet til hos Saxo Bank.

Beviserne, som det portugisiske selskab har brugt det seneste år på at indsamle, vil nu blive afleveret hos Finanstilsynet via Fortunes danske advokat, Ole Sigetty fra advokatfirmaet Németh & Sigetty i København, skriver Børsen.

Ifølge João Laranjeira dokumenterer bevismaterialet at Saxo Banks håndtering af Fortunes midler er sket til ugunst for det portugisiske selskab, som har tabt 10 millioner euro på mødet med Saxo Bank.

Hos Saxo Bank ønsker pressechef Kasper Elbjørn ikke at kommentere indholdet af den konkrete sag.

- Det er en kedelig sag, og jeg kan bekræfte, at Fortune er en portugisisk reguleret finansinstitution, som tidligere var en af vores institutionelle kunder. Jeg kan ikke udtale mig om detaljerne i sagen, da vi aldrig udtaler os om kundeforhold, siger Kasper Elbjørn.

Anklagerne mod Saxo Bank kommer samtidig med, at en række tidligere chefer og medarbejdere i banken fortæller Børsen, at op mod 90 procent af Saxo Banks kunder taber hele deres indskud inden for de første seks måneder i banken.

Saxo Bank har specialiseret sig i netop at tilbyde kunder at investere i valuta og har udviklet internet-handelsplatformen Saxo Trader, som har vundet en række priser verden over. Kasper Elbjørn vil hverken at be- det eller afkræfte, at 90 procent af kunderne mister deres indskud i løbet af de første seks måneder.

Pressechefen bekræfter dog, at Saxo Bank som oftest er modpart til kunderne, når der spekuleres i blandt andet valuta. Det vil sige, at banken tjener de penge, som kunderne taber. Ifølge Børsens kilder er det meget få kunder, der kan forlade Saxo Bank med en gevinst i hånden.

- Der er stort set ingen kunder, som tjener penge i Saxo Bank. Det er ganske enkelt ikke meningen. Banken skal jo netop tjene på kundernes tab, lyder det fra en af Børsens kilder.