Stormrådet i ny vurdering: Stormflod har ramt store dele af Syddanmark

Stormfloden har ikke bare ramt Nordfyns kyster. Flere steder i det sydlige Danmark har også været ramt.

Haderslev er en af de områder på Jyllands østkyst, der har været ramt af stormflod. (Foto: John Randeris © Scanpix)

Stormen Alfrida har skabt store problemer med forhøjet vandstand flere steder i Danmark, og her til formiddag fastslår Stormrådet, at det faktisk var stormflod, der ramte store områder i den sydlige del af landet i går.

Det oplyser sekretariatschef i Stormrådet, Mogens Hansen.

- Stormfloden har ikke bare ramt kyststrækningen fra Bogense til Kerteminde. Det er også gået hårdt ud over områder på Jyllands østkyst, øer i det sydfynske øhav samt Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland og Bornholm, siger sekretariatschefen.

Stormflod er af Stormrådet defineret som oversvømmelse, hvor vandstanden i havet, fjorde eller søer er så høj, at det statistisk set kun sker hvert tyvende år.

I de ramte områder betyder Stormrådets afgørelse, at der nu er mulighed for at søge erstatning for de skader, stormfloden har forårsaget.

Erstatning for ødelæggelser

Før skader fra vandstigninger i hav, fjord, sø eller å dækkes, skal Stormrådet have erklæret områder for stormflodsramte.

Derefter betaler en offentlig katastrofeordning for det, forsikringsselskaberne vurderer, vandstigningerne har ødelagt.

- Ordningen er solidarisk. Alle bidrager til den med 60 kroner om året via deres brandforsikring, og det er de penge, der går i fonden og dækker stormflodsskader, forklarer Mogens Hansen.

Tidligere i år vedtog Folketinget en ændring af Stormflodsloven. Den giver blandt andet boligejere, der er ramt af stormflod, bedre muligheder for at få erstattet indbo, som er ødelagt af vand i oversvømmede kældre.

Tre skadesanmeldelser

Forsikringsoplysningens konsulent Anja Lindtrup Sørensen forklarer, at borgeres egne forsikringsselskaber udelukkende erstatter vindskader som knækkede tagsten og ødelagte ruder i tilfælde af voldsom storm.

Stormflodsskader skal dog alligevel anmeldes til eget forsikringsselskab.

- Forsikringsselskaberne hjælper Stormrådet med at behandle anmeldelserne. Derfor er det en god idé at kontakte sit forsikringsselskab, så snart Stormrådet har vurderet, at der er tale om stormflod, siger Anja Lindtrup Sørensen.

Stormrådet meddelte allerede i går, at den fynske nordkyst var ramt af stormflod fra Bogense til Kerteminde. Siden da har forsikringsselskabet Topdanmark ifølge skadeschef Stefan Gravang modtaget tre anmeldelser om stormflodsskader.

Da stormen Bodil hærgede modtog Topdanmark 700 anmeldelser.

Facebook
Twitter