Storsvindler: Moms er slaraffenland for kriminelle

-Du kan lave momskarrusel med alt, siger Per Ulrich Karpf der i dag afsoner fem års fængsel for millionbedrageri

Selv de dummeste kriminelle kan finde ud af at fuske med moms, lyder det fra Per Ulrich Karpf. (Foto: © Mads Rafte Hein, dr)

Der findes stort set ikke den vare, der ikke kan laves momssvindel med, fortæller Per Ulrich Karpf, der selv er idømt fængsel for bedrageri.

-Det har været meget let at snyde med fødevarer. Ud over at der var momsen, så var der pludselig også fedtafgiften, og det var jo nogle fantastiske beløb, siger Per Ulrich Karpf.

I dag er det bl.a. sukkerafgiften der er mål for fusk med slik, som dokumentaren ”Sådan Svindles Danmark” på DR1 tirsdag satte fokus på. Det viser bl.a. dokumenter fra en stribe konkurser, hvor staten har mistet store beløb i manglende indbetaling af afgifter.

-Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Skat i øjeblikket er et kæmpe kaos, hvor det er blevet slaraffenland for kriminelle, siger Per Ulrich Karpf.

Svindlede sig til moms og afgifter

Per Ulrich Karpf har selv begået svindel med afgifter på kød fra Argentina, fortæller han. Kødet blev solgt til lovlige forretninger til underpris. Det Per Ulrich Karpf tjente på var de penge der blev refunderet fra Skat i form af moms og afgifter.

-Så længe du har en vare, du kan afsætte, så kan du lave momskarrusel med alt. Du skal jo bare købe dem fra et EU-land til et andet, der er ikke moms på, sælge dem via et dansk selskab, hvor der er moms på, så får du pludselig momsen, siger Per Ulrich Karpf.

Momskarruseller vinder på konkurrencen

I de såkaldte momskarruseller bliver varerne eksporteret rundt i cirkler mellem flere EU-lande. For hver gang varen bliver eksporteret refunderer staten moms. Men virksomhederne afregner aldrig skyldig moms den anden vej.

Til sidst bliver varen solgt ud til lovlige forretninger. Det sker ofte til underpris i forhold til, hvad lovlige grossister og importører kan levere til, hvilket gør det let at afsætte varerne – men svært for lovlige handlende at konkurrere.

-Det er slet ikke nødvendigt at tjene penge på varen, for hele avancen ligger i det beløb, som statskassen udbetaler til dig. Derfor er det også stærkt konkurrenceforvridende, fortæller Per Ulrich Karpf.

Selv de dummeste kan finde ud af det

-Det nemmeste må være bare at lave en negativ momsangivelse, hvor den skulle have været positiv. Det er bare at proppe et beløb i et felt. I dag på en computer, hvor det førhen var en lille blanket. Det, tror jeg, selv den dummeste kan finde ud af, siger Per Ulrich Karpf fra Nyborg Statsfængsel, hvor han afsoner sin seneste fængselsstraf.

Per Ulrich Karpf har en lang karriere med økonomisk kriminalitet. I november 2014 blev den dengang 33-årige idømt fem års fængsel for dokumentfalsk og bedrageri, som tilsammen løb op i næsten 30 millioner kroner.

Dommeren i Københavns Byret lagde vægt på, at Karpf påbegyndte sit svindelnummer kun 14 dage, efter han havde afsonet sin seneste dom på syv års fængsel ligeledes for økonomisk svindel.

Skal holde sig under radaren

Et momsregistreret selskab har pligt til at indberette forskellen på salgsmoms og købsmoms. Hvis selskabet har købt mere end det har solgt, er momsen negativ, og så refunderer Skat forskellen.

Negativ moms er altså de penge, som virksomheder kan få refunderet fra Skat, hvis de i første omgang har betalt for meget i moms.

Men kontrollen med momsangivelserne er meget lille. Og det udnytter svindlere, mener Karpf:

-Der er meget lidt kontrol med det. Med mindre du skriver flere millioner på som negativ moms – jamen så plejer den sådan set bare at ryge hjem, siger Per Ulrich Karpf.

I artiklen fremgik tidligere tal over væksten i omfanget af negativ moms. De tal er slettet. Der henvises til tidligere artikler.