Stort boom i det danske sommerhussalg: 'Vi sælger to huse om ugen'

I år er der indtil videre solgt næsten 5.000 sommerhuse.

Kulturkonsulent Anne-Marie Donslund har sammen med sin mand, lektor på Københavns Universitet Palle Schantz Lauridsen, købt et sommerhus i Odsherred. (© (C) DR Nyheder)

Sort fyrretræsbeklædning, hvidmalede vinduesrammer, et anneks til gæster og øvrige 65 kvadratmeter fordelt på tre soveværelser.

Det var bare noget af det, Anne Marie Donslund og Palle Schantz Lauridsen faldt for, da kiggede efter et sommerhus.

Og da beliggenheden også matchede parrets drømme, lagde de et bud på sommerhuset i byen Ordrup i Odsherred.

- Første gang vi var her, gik vi op på en lille høj, der ligger lige ved huset. Herfra er der udsigt over det idylliske landskab og Sejrøbugten, og det var et af de helt store plusser ved huset, som fik os til at falde fuldstændig for det, siger Anne Marie Donslund, der bare er en af flere tusind, der det sidste halve år har valgt at købe sig til at nyde fred og idyl i sommerlandet.

I Odsherred i Region Sjælland er antallet af solgte sommerhuse steget med 18,5 procent i forhold til sidste år. (© (C) DR Nyheder)

Siden januar er der blevet solgt knap 5.000 sommerhuse på landsplan, og det er en stor stigning sammenlignet med antal sommerhussalg de første seks måneder af tidligere år, viser en opgørelse fra boligplatformen Boligsiden.

Små sommerhuse hitter hos køberne

Ifølge Boligsiden er der de første seks måneder af 2019 solgt 456 flere sommerhuse end i samme periode af 2018, hvor der blev lukket i alt 4.410 handler på sommerhuse rundt om i Danmark.

Særligt de små sommerhuse fra 1960’erne og 1970’erne er populære, siger kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden, Birgit Daetz.

Salget af sommerhuse er steget med 12,8 procent i Region Nordjylland. Her er det Løkken i Hjørring Kommune, hvor der blev solgt 103 sommerhuse i årets første seks måneder. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Der er et klart billede af, at køberne er mest interesseret i de små sommerhuse på under 50 kvadratmeter. Dels er andelen af solgte, som blev udbudt i 2017 og 2018, helt oppe på 67 procent, og dels er salgstiden markant lavere end på de større sommerhuse, siger hun, og tilføjer at prisen er en del af forklaringen:

- Jo færre kvadratmeter du køber, jo billigere bliver det målt i forhold til områdets prisniveau.

'Folk er blevet mere fornuftige'

For Anne Marie Donslund og Palle Schantz Lauridsen har prisen også spillet en rolle. De kom med et bud på 750.000, og sælger endte med at acceptere det, selvom der var tale om et nedslag på 45.000 kroner.

- Vi vidste, at vi skulle lave en del, og vi har allerede lavet meget. Henover sommeren skal vi male, og vi skal også have nye vinduer, siger Anne Marie Donslund.

Kommunikationsansvarlig hos ejendomsmæglerkæden Nybolig i Odsherred, Morten Egeskov, melder om godt gang i sommerhussalget. (© (C) DR Nyheder)

Hos Nybolig Odsherred fortæller kommunikationsansvarlig Morten Egeskov, at tempoet i sommerhussalget kan minde om årene op til den økonomiske krise, der ramte Danmark i 2008. Samtidig er der dog en afgørende forskel:

- Det tyder på, at folk er mere fornuftige. Vi kan se, at priserne ikke er gået amok, sådan som de gjorde før krisen. Så derfor er der håb for, at udviklingen varer ved og ikke lige pludselig vælter, siger han.

Romantiske sommerhuse i høj kurs

Morten Egeskov vurderer, at Nybolig i Odsherred sælger seks sommerhuse om ugen i gennemsnit.

- Vi har i forhold til første halvår sidste år solgt 30 procent flere sommerhuse i år. Og vi kan også se, at der er flere sommerhuse, hvor der er mere end én køber.

Køberne går især efter den type, som mange ville opfatte som klassiske sommerhuse.

- Det, som folk går efter, er rigtig sommerhuse. Det er romantiske, autentiske træhuse. Gerne sorte og med hvide vinduer, siger Morten Egeskov.

Sortmalet træ og hvidsprossede vinduer rammer en romantisk forestilling om et autentisk sommerhus hos mange købere for tiden, fortæller Morten Egeskov fra Nybolig. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Selvom pengene ikke sidder løst på køberne på samme måde som tidligere, så oplever han, at det for en del købere skal gå stærkt med realisere boligdrømmen.

- Vi oplever simpelthen, at der er folk, der impulsivt kommer ind i vores butik og vil købe et sommerhus.

Forklaring: Nye låneregler og lav rente

Folketinget vedtog i foråret 2017 et lovforslag, der har gjort det billigere at låne penge til et sommerhus.

Hvor sommerhusejere tidligere kunne låne 60 procent af sommerhusets værdi i et realkreditinstitut, er det i dag muligt at finansiere 75 procent af et sommerhus med et realkreditlån, hvor renten typisk er lavere end på et banklån.

Det er blevet billigere at låne penge til at realisere sommerhusdrømmen. Her er det Ebeltoft på Djursland i Østjylland. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er ifølge Birgit Daetz en af årsagerne til det, hun kalder for et 'spilkogende' sommerhusmarked. Men der er også andre årsager.

- Renterne er lave, og der er kommet forbedrede muligheder for udlejning og generelle lempelser på fritidshusmarkedet, siger hun.

Direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen peger på et sommerhusmarked, hvor køberne har penge på lommen og udbuddet set over de seneste to årtier er historisk højt lige nu.

- Opsving på ejerboligmarkedet har skabt friværdier, som nu bliver investeret. Det spiller sammen med den højere lånegrænsen og den rekordlave rente, siger han.

Facebook
Twitter