Stort dansk advokatfirma skal forklare mulig dobbeltrolle i udbytteskandale

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kræver svar fra et af Danmarks største advokatfirmaer Bech-Bruuns rolle i udbytteskandale.

Med flere end 500 ansatte er advokatfirmaet Bech Bruun et af Danmarks største advokatfirmaer. Bech-Bruun har tidligere fastholdt, at det ikke rådgiver om skatteunddragelse.

Først rådgav det danske advokatfirma Bech-Bruun en tysk bank om udbytteskat.

Derefter blev advokatfirmaet sat til at lave en stor undersøgelse af udbytteskatteskandalen, som har kostet den danske stat mindst 12,7 milliarder kroner.

Den oplysning får nu skatteminister Karsten Lauritzen til at kræve svar fra Bech-Bruun, der er et af Danmarks største advokatfirmaer.

I forbindelse med Skattestyrelsens arbejde med at optrevle sagen om milliardsvindel mod Danmark, er der dukket dokumenter op, som viser at Bech-Bruun har ydet rådgivning til en tysk bank, der i dag er kendt som en hovedaktørerne i svindelkomplekset.

Ifølge DR Nyheder og Politikens oplysninger har Bech-Bruun lavet en juridisk vurdering for den tyske bank, North Channel Bank, som er central i svindelsagen mod Danmark.

- Jeg har nu sendt et brev til Bech-Bruun, for de skal forklare, hvordan det her hænger sammen. Inden den redegørelse foreligger, fælder jeg ikke dom over dem, siger Karsten Lauritzen, som har bedt Bech-Bruun om et hurtigt svar.

Oplyste om rådgivning

I 2017 fik Bech Bruun til opgave at se nærmere på udbytteskattesagen med udgangspunkt i konkrete embedsmænd i Skat og Skatteministeriet.

I den forbindelse oplyste Bech-Bruun, at det tidligere havde rådgivet om udbytteskat, men ikke at Bech-Bruun tidligere havde ydet rådgivning til den tyske bank.

At Bech-Bruun tidligere havde rådgivet om udbytteskat blev præsenteret for Folketingets partier, inden opgaven blev givet til Bech-Bruun, som tjente 3,5 millioner kroner på undersøgelsen af udbytteskattesagen.

- Det mente vi ikke, der var habilitetsproblemer i, siger Karsten Lauritzen.

- Nu kommer det frem, at man måske har haft en noget større rolle i forhold til rådgivningen, end de har oplyst os om, siger Karsten Lauritzen.

Bech-Bruun: Vi arbejder på at få et overblik

Bech-Bruun er en af Danmarks største advokatvirksomheder med 515 medarbejdere, hvoraf 263 er jurister og 40 er sagsbehandlere.

Administrerende direktør Christian Ejvin Andersen oplyser, at man her modtog brev fra skatteministeren i tirsdags.

Sagen er ifølge direktøren ny for ledelsen, men advokatfirmaet er nu gået i gang med en undersøgelse.

- Vi er i mere end fuld gang med at undersøge sagen internt. Vi arbejder på fuldt tryk – det er en meget omfattende intern undersøgelse med henblik på selv at få klarhed over sagen, og så vi kan svare skatteministeren og forklare os over for offentligheden så hurtigt som muligt, siger han.

Bech-Bruuns rådgivning til den tyske North Channel Bank er dateret 4. august 2014.

Rådgivningen drejede sig om amerikanske pensionsfonde og dansk udbytteskat. Det er kontroversielt, fordi netop 277 amerikanske pensionsfonde spillede hovedrollen i udbyttesagen.

Den advokat, der rådgav North Channel Bank, er i dag ansat i et andet stort dansk advokatfirma.

Varsler skrappere krav over for rådgivere

I starten af 2016 var en advokat fra advokatfirmaet Plesner nødt til at forlade firmaet, fordi han havde rådgivet Solo Capital, som var ejet af den hovedmistænkte i svindelsagen mod Danmark, Sanjay Shah.

Rådgivningen var dog sket før, den pågældende advokat var blevet ansat hos Plesner.

I dag præsenterer skatteminister Karsten Lauritzen (V) en række stramninger, der har til hensigt at holde spekulanter og rådgivere ansvarlige for aggressiv spekulation i skat.

I den forbindelse er der i øjeblikket gang i et arbejde med et skrappere kodeks for god skatterådgivning, og regeringen har et opsat mål om flere straffesager mod skatterådgivere.

- Vi skal ikke acceptere nogen former for rådgivning i nogen former for skatteunddragelse. Og vi skal holde rådgiverne ansvarlige, siger Karsten Lauritzen.

Desuden træder der nye regler om obligatorisk indberetningspligt for skatterådgivere i kraft i 2020 på tværs af EU.

ARTIKLEN ER RETTET 12. november. Læs mere på Fejl & Fakta.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter