Når du fører dit kort henover dankortautomaten nede i supermarkedet og betaler kontaktløst, er det med til at gøre livet sværere for betalingskortsvindlerne.
Der kan nemlig ikke stå nogen bag dig og lure på din kode og senere misbruge dit kort.
Og netop den kontaktløse betalingsmulighed er en af årsagerne til et markant fald i misbrug af Dankort i det første halve år af 2018. Det fremgår af tal fra Nets.
Vicedirektør for misbrugsbekæmpelse hos Nets Kaspar Kock Kristensen forklarer, at den kontaktløse betaling ikke har gjort tyveri af Dankort mere udbredt - faktisk tværtimod.
- De kriminelle går ikke efter at udnytte den kontaktløse funktion, da der er en beløbsgrænse, hvorefter der skal indtastes kode, siger Kaspar Kock Kristensen.
I første halvår af 2017 blev der svindlet for 55 millioner, mens det i første halvår af 2018 er mindsket til 33 millioner.
Stor indsats imod tricktyverier
Kaspar Kock Kristensen forklarer, at det er en samlet mængde tiltag, der har haft den positive effekt og gjort livet sværere for lommetyve.
- Vi samarbejder med politiet på en række områder. Nets hjælper politiet med information og data både til at fange dem, men også til at få dem dømt, siger Kaspar Kock Kristensen.
Et af de konkrete områder, hvor Nets har spillet en central rolle i både at fange og hjælpe med beviser, er i sager om tricktyverier.
Det er blandt andet i tilfælde, hvor især ældre damer bliver stoppet og spurgt om vej. Og hvor kvindens Dankort så bliver franarret, efter at de kriminelle har afluret pinkoden.
- Nets hjælper politiet med at lokalisere de kriminelle. Da Nets har data på alle transaktioner, der går igennem, kan vi ret præcist se, hvilken fremgangsmåde de kriminelle har, og hvor de befinder sig. Data, som også benyttes til at få de kriminelle dømt efterfølgende, siger Kaspar Kock Kristensen.
En af de andre former for tricktyveri, de især oplever i øjeblikket, og hvor Nets bistår politiet, er i forbindelse med pirattaxaer.
Her tilbyder en uautoriseret taxa at køre en ung mand hjem fra en bytur. Som betaling skal den unge købe benzin på en tankstation, hvor koden så aflures. Og når den unge mand er lagt hjem i seng, har pirattaxachaufføren snuppet kortet. Der går nogle timer, inden den unge mand kommer til sig selv, og i mellemtiden bliver kortet misbrugt af tyven.
Online svindel også faldet
Når det kommer til online svindel er faldet endnu mere markant end det samlede billede. Her er sket et fald på næsten 50 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Der er i år blevet svindlet for 15 millioner, imod 29 millioner i første halvår af 2017.
Og årsagen til det markante fald skal også findes i nye tiltag, mener Nets. Blandt andet den sms-kode, forbrugeren modtager, når der købes over et vist beløb online.
Nets forventer, at den positive udvikling vil fortsætte, siger Kaspar Kock Kristensen
- Vi regner med et fortsat fald. Vi har en række indsatser, der fortsætter, og vi udvikler vores overvågningssystemer. Derudover forventer vi, at flere forretninger vil adoptere den ekstra sikkerhedskode, så misbruget på nettet vil være støt faldende.
Vicedirektøren peger også på et par punkter, hvor vi som forbrugere selv kan sikre os imod tyveri og misbrug af vores kort.
- Forbrugeren skal passe på sit kort og sin pinkode, og når man handler online, skal man vurdere hjemmesidens troværdighed, og om de har en ordentlig betalingsaftale, siger han.