Stort leasingselskab smider direktør og stifter på porten efter svindeldom

Agilease vil nu gå i gang med at købe svindeldømte Klaus Johannesen ud af selskabet.

Stifteren af Agilease, Klaus Johannesen, er nu blevet bortvist fra sit selskab. (Foto: Preben Madsen, Viborg Stifts Folkeblad)

Når man er dømt for groft momssvig med luksusbiler, så kan man ikke være en del af det økonomisk succesrige leasingselskab Agilease fra Viborg.

Sådan lyder det fra leasingselskabetss økonomichef, Stefan Mørn Mikkelsen, efter at DR1-programmet Pengejægerne i går kunne fortælle, at leasingselskabets stifter, medejer og direktør, Klaus Johannesen, er blevet i dømt 18 måneders fængsel. Heraf er tre måneder ubetinget.

- Vi har taget beslutningen om, at Klaus (Johannesen, red) bliver fjernet som direktør og bestyrelsesmedlem, og han bliver også bortvist fra virksomheden. Han har også 30 procent i ejerandele, og dem skal vi have handlet ud. Det er nødvendigt, at vi tager kraftigt tager afstand til, hvad der er foregået, siger Stefan Mørn Mikkelsen, der pointerer, at han udtaler sig på vegne af Agilease A/S.

Klaus Johannesen er dømt for at have været med til at svindle den danske statskasse for flere millioner kroner ved at have medvirket til groft momssvig med biler, der er blevet importeret fra Tyskland.

Han er dømt for at have unddraget den danske statskasse for mere end to millioner kroner. Hans forsvarer fortalte i sidste uge, at de har udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke til landsretten.

Agilease har indtil nu ikke ønsket at stille op til et interview om sagen. Men efter dommen i byretten i forrige uge er de nu klar til at give hele deres version af sagen.

Agilease: Kun Klaus er involveret

Ledelsen i Agilease havde et møde Klaus Johannesen inden dommen, hvor de meddelte ham, hvad der ville ske, hvis han blev dømt i sagen. Ifølge økonomichefen blev han både vred og skuffet, da han fik beskeden.

Hvorfor er det lige nu, at I bortviser ham, når Klaus Johannesen endnu ikke har besluttet, om dommen skal ankes til landsretten?

- I første omgang er han blevet dømt i byretten, og det er det, vi forholder os til nu. For at tage den størst mulige afstand til sagen, har vi været nødsaget til at bortvise Klaus Johannesen. Og det er ikke småpenge, vi har at gøre med, siger Stefan Mørn Mikkelsen fra Agilease.

Klaus Johannesen er den eneste fra Agilease, der er mistænkt i sagen. Kan du med hånden på hjertet sige, at der ikke er andre involverede fra jeres selskab?

- Ja, og det kan jeg også på baggrund af selve retssagen. Det er anklagerens overordnede vurdering, at det 100 procent er Klaus Johannesen, der har været indblandet i det her, siger økonomidirektøren.

Hvad har I gjort for at sikre jer, at der ikke er nogen medarbejdere, der har kendt til eller været involveret i svindelsagen eller andre sager om svindel?

- I første omgang har vi advokater inden over, som har set på virksomheden. De har også set på den samhandel, der er foregået med det selskab, som er blevet sat ind i konstruktionen for at muliggøre svindel, siger han og fortsætter:

- Det er ene og alene Klaus Johannensen, der har samhandlet med selskabet. Der er ingen af de ledende medarbejdere eller vores sælgere, der kan kobles til handel med selskabet.

DR Nyheder har bedt Klaus Johannesens forsvarsadvokat, Jakob Dalsgaard-Hansen, om en kommentar til fyringen, og om hans klient kan genkende Agileases fremstilling af sagen.

Han er ved redaktionens deadline ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Har leaset seks klonede biler ud

Det er ikke kun Klaus Johannesens sag, der bliver afdækket i DR1-programmet Pengejægerne.

De kan nemlig også afsløre, at Agilease i to tilfælde har ejet og efterfølgende leaset to biler, der først var blevet stjålet og siden klonet, inden de havnede hos leasingselskabet. Kloning kan for eksempel være, at en stjålen bil overtager stelnummeret fra en totalskadet bil.

Blandt andet var den Audi, der i juli påkørte en 35-årig politibetjent på Langebro i København, meldt stjålet og efterfølgende klonet, inden Agilease leasede den ud.

I interviewet med DR Nyheder fortæller Stefan Mørn Mikkelsen fra Agilease, at de i 2020 ud over de to nævnte biler i dokumentaren har fundet fire yderligere tilfælde af klonede biler i deres bilpark.

Ifølge Agilease var føreren af Audien på Langebro ikke ham, der havde leaset bilen hos selskabet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Stefan Mørn Mikkelsen, hvilket indtryk gør det på dig, at en 27-årig mand er tiltalt for uagtsomt manddrab efter at have påkørt en politimand i en stjålet og klonet bil, som kom fra jer af?

- For det første er det en frygtelig omstændighed, at en politimand mister livet i ulykken, og vi sender vores dybfølte kondolance til de efterladte. Ulykken viser dog samtidigt hvor svært det er at navigere i leasingbranchen – vi leaser bilen ud til leasingtageren, som har en fornuftig økonomi og fremviser den nødvendige dokumentation.

- At han så videregiver bilen til en tredje person, som kører politimanden ihjel er dybt tragisk. Det er dog vigtigt for os at påpege, at bilisten på ulykkestidspunktet ikke er samme person som vores leasingtager

Hvordan kan det ske, at I leaser klonede og stjålne biler ud?

- Leasingbranchen operer i stor stil med det, der hedder ”underleverandører”. Det vil sige, at du har en underleverandør, som både kommer med bil og kunde. Vi har i det her tilfælde naivt sagt, at vi gerne ville købe bilen og have kunden.

Hvad har I konkret gjort for, at I ikke kommer til at lease flere biler ud, der er klonede?

- Vi har decideret skåret danske underleverandører væk, som både finder bilen og kunden til os. Det, er der, vi har set problematikken. Derudover køber vi typisk kun for autoriserede forhandlere, når vi køber fra Tyskland, siger han.

Klaus Johannesen fremgår i dag ikke længere som direktør på hverken selskabets hjemmeside eller i virksomhedsregistre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter