Strammere låneregler og lav rente sender risikable boliglån i bund

Boligkøberne er blevet skubbet i retning af mere sikre lån.

I København by, hvor boligpriserne er højest, er den risikable långivning faldet mest - fra 19 procent til otte procent af nyudlånene i samme periode. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Det danske boligmarked står på mere fast grund efter indførelsen af skrappere låneregler i begyndelsen af året.

Det konkluderer Erhvervsministeriet på baggrund af en ny udlånsredegørelse, der viser, at seks procent af nyudlånene på landsplan var risikable i 2. kvartal i år.

- Jeg kan konstatere, at der som forventet er sket en markant reduktion i andelen af risikable boliglån, udtaler erhvervsminister Rasmus Jarlov i en pressemeddelelse.

Det samlede fald i de risikable boliglån er på seks procentpoint fra 12 procent i fjerde kvartal af 2017.

Risikable lån defineres som lån, der overstiger husstandens indkomst fire gange, og hvor rentebindingen er kortere end fem år.

Der kan også være tale om lån med afdragsfrihed, hvor renten ikke er fast i hele lånets løbetid.

Risikable lån er faldet mest i København

I København, hvor boligpriserne er højest, er den risikable långivning faldet mest - fra 19 procent til otte procent af nyudlånene i samme periode.

Ifølge ministeriet kan det tilskrives de nye låneregler fra 1. januar i år.

Reglerne tvinger låntagere til at fravælge risikable lån til fordel for mere forsigtige låntyper – eksempelvis fastforrentede lån.

Med højere førsteårsydelser på de mindre risikable lånetyper, kan det have påvirket boligefterspørgslen - særligt i de områder, hvor boligpriserne er høje.

- Det tyder på, at de nye retningslinjer har den ønskede virkning, da særligt prisstigningerne på ejerlejligheder i København ser ud til at være bøjet af, lyder det fra Rasmus Jarlov.

Ekspert: Udviklingen er ikke ny

Ifølge projektdirektør ved Boligøkonomisk Videncenter på Københavns Universitet Curt Liliegreen er der tale om en markant nedgang i andelen af risikable boliglån.

Men det er en udvikling, der startede allerede i 2014 og skyldes flere andre forhold end de nye regler, påpeger han.

- For det første er den faste rente gået ned. Den er historisk lav. Derfor vil der være en del boligejere, der ikke føler sig tvunget til at tage variabelt forrentede lån, der er afdragsfrie. Men de kan i stedet for tage et mere traditionelt lån i form af et fastforrentet lån med afdrag.

- Det andet forhold er, at den finansielle sektor selv har presset på for, at boligejerne skulle skifte over til disse lidt mere konservative lån.

Ingen akut risiko for en boligboble

Økonomer har tidligere advaret mod en boligboble i København på baggrund af stærkt stigende priser.

Men ifølge Curt Liliegreen er en stigning på ni procent i år ikke et bekymrende tal set i forhold til den boligboble, der bristede i 2007 med voldsomme prisfald til følge.

- Dengang havde vi prisstigninger på 40 procent. Nu ligger vi på et langt lavere niveau. Så der er ingen akut risiko for en boligboble i København.

Der er flere faktorer, der lægger en dæmper på prisstigninger, mener Curt Liliegreen.

- Priserne har nået et ret højt niveau i forhold til det, som folk kan betale. Og samtidig bidrager projektsalg af nybyggede lejligheder til et stort udbud. Det kan i sig selv dæmpe prisstigningerne en smule.

Facebook
Twitter