Strejke på landets apoteker afblæst

Farmakonomerne har med overvældende flertal sagt ja-tak til deres nye overenskomst. Dermed er en truende strejke på landets apoteker afblæst.

Vi behøver ikke at gå forgæves til apoteket. Farmakonomerne, der står for salg af medicin har med overvældende flertal sagt ja til deres nye overenskomst. (Foto: Katja Hemming Hansen © DR Bornholm)

Kunder på landets apoteker kan ånde lettet op. De skal nok få deres medicin. Der bliver nemlig ingen strejke. 3000 privat ansatte farmakonomer, som står for rådgivning og salg af medicin har med 80,6 procent af stemmerne sagt ja til deres nye overenskomst.

Mens 19,4 procent vendte tommelfingeren nedad. Det viser resultatet af urafstemningen, som netop er offentliggjort i Forligsinstitutionen. Stemmeprocenten var høj. I alt 80,2 procent havde stemt.

Forligsmanden gjorde arbejdet

Det var Forligsmanden, der til sidst måtte mægle mellem Farmakonomforeningen og arbejdsgiverne i Danmarks Apotekerforening.

Formand for Farmakonomforeningen, Susanne Engstrøm er glad for resultatet.

- Det er en god overenskomst, som farmakonomerne nu har fået. De kan se frem til markante lønstigninger på mellem 10,2 og 14,9 procent, siger Susanne Engstrøm til dr.dk/penge.

Forbedret overenskomst

Overenskomsten er også forbedret efter at 3000 privat ansatte farmakonomer i første omgang sagde nej til det første forlig mellem parterne.

- Farmakonomerne har alt for travlt med edb-problemer og et dårligt arbejdsmiljø. Men kampen for et bedre arbejdsmiljø stopper ikke her, siger Susanne Engstrøm, som nu vil have arbejdsmiljøet øverst på dagsordenen.

- Alt for mange apotekere er mere optagede af at sælge hudcreme end at give personalet ordentlige arbejdsvilkår. Nu skal medlemmerne anerkendes for deres faglige kunnen. Og det haster, siger Susanne Engstrøm til dr.dk/penge.

Hun peger også på, at det er lykkedes at få flyttet penge fra ny, individuel løn over til mere på basislønnen og til et nyt løntrin for farmakonomer med mere end 20 års erfaring.

- Det var et vigtigt signal fra medlemmerne, siger Susanne Engstrøm.

Varslet konflikt afblæst

Den nye overenskomst betyder at den varslede konflikt nu er afblæst. Hvis det var blevet et nej ville flere end hvert tredje apotek og apotekfilial - eller i alt 67 apoteker - være ramt af konflikt fra på søndag. Det ville have betydet alenlange køer foran skrankerne for at få udleveret medicin.

Facebook
Twitter