Stribevis af danskere ejer skuffeselskaber på de Britiske Jomfruøer

Gigantisk læk af fortrolige skattelyoplysninger afslører, at danskere i stor stil ejer selskaber og fonde på de Britiske Jomfruøer. I alt optræder flere end 50 danskere som ejer af de omstridte selskaber.

I alt optræder flere end 50 danskere blandt ejerne af selskaberne, viser DR's gennemgang af dataene.

Danske statsborgere skjuler sig i stor stil bag anonyme selskaber og fonde i skattelyet de Britiske Jomfruøer i Caribien.

Det afslører en gennemgang af det hidtil største læk af fortrolige oplysninger om selskaber i skattely og deres ejere, som DR Nyheder i samarbejde med DR Dokumentar har fået adgang til.

Lækagen, der omfatter 2,5 millioner fortrolige dokumenter, mails og kopier af pas, rummer i alt navnene på over 100.000 personer, der ejer selskaber I skattely. Og blandt personerne findes også stribevis af danskere, viser DR's research.

I alt optræder flere end 50 danskere blandt ejerne af selskaberne, viser DR's gennemgang af dataene.

Svært for Skat at finde pengeneDa det i sig selv ikke er ulovligt at eje et selskab i skattely har DR valgt ikke at offentliggøre alle de pågældendes navne, men på listen findes både etablerede erhvervsfolk, rige udlandsdanskere og almindelige danskere.

Ifølge eksperter er det imidlertid stærkt mistænkeligt at etablere selskaber i skattely.

- Problemet for de danske skattemyndigheder er, at man ikke kan komme ind og se, hvad der foregår i de her selskaber. De kan ikke se regnskaber og kan ikke se, hvad der ligger af formuer i dem, siger skatteadvokat Michael Bjørn Hansen.

- Man kan bruge selskaberne til at snyde i skat på forskellige måder. Man kan også bruge dem til at holde kortene tæt til kroppen, fordi man ikke er forpligtet til at lave et regnskab, siger Niels Johannesen, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i skattely.

Eksotisk at eje skattelyselskabDR Nyheder har været i kontakt med en lang række af danskerne for at få en forklaring på, hvorfor de ejer selskaber på de Britiske Jomfruøer, som eksperter beskriver som et af verdens førende og mest lukkede skattely.

De fleste ønsker slet ikke at tale med DR Nyheder. Andre kommer - under betingelse af anonymitet - med vidt forskellige forklaringer på, hvorfor de har etableret selskaberne.

- Jeg synes, det kunne være eksotisk at have sådan et selskab. Så kunne man tage derhen og holde bestyrelsesmøder, det er jo dejligt eksotisk. Det var ikke fordi, jeg ville snyde i skat, siger en af dem, en direktør i en mindre dansk virksomhed.

Lod mig måske rive med

En anden, der i dag er mellemleder i en mindre dansk virksomhed, indrømmer, at formålet var at slippe billigere i skat:

- Jeg må indrømme, at jeg dengang gerne ville undgå at betale så meget i skat. Jeg var måske naiv og lod mig rive med af andre, der gjorde det samme. Men selskabet blev aldrig taget i brug, så jeg har aldrig brugt det til skattesnyd, siger vedkommende.

Let og billigt

En række af danskerne har etableret de pågældende selskaber, mens de har boet i udlandet.

- Det er meget nemt, hurtigt og billigt at etablere et selskab på De Britiske Jomfruøer sammenlignet med eksempelvis et selskab i Danmark. Desuden er der stort set ingen krav om regnskab og revision, så der slipper man også billigere. Men jeg har altid sørget for at afregne med de forskellige landes skattevæsner, før jeg har ført penge ind i selskabet, siger en af de adspurgte, en dansk iværksætter, der tidligere har været udstationeret i flere lande.

FacebookTwitter