Stribevis af nye kartelsager afsløret i Danmark

Fra på fredag giver det fængselsstraf til virksomheder, der indgår karteller. Noget tyder på, at det er tiltrængt: Myndighederne afslører flere brud på konkurrenceloven.

Fremover kan forretningsfolk ryge bag tremmer, hvis de indgår karteller. (© COLOURBOX)

Ni gange i 2012 afslørede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen så grove brud på de danske konkurrenceregler, at sagerne blev overgivet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) - også kaldet bagmandspolitiet.

Det viser helt nye tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der offentliggøres torsdag.

Til sammenligning var antallet af politianmeldelser kun fem i årene 2009, 2010 og 2011, mens antallet i begyndelsen af årtusindet typisk lå på blot et par stykker årligt.

- Vi ser et klart stigende antal sager, der er så grove, at vi overbringer dem til politiet. Det afspejler, at der er virksomheder, der overtræder konkurrenceloven i Danmark, også på ganske alvorlige måder. Vi ser med stor alvor på sagerne, for de betyder i sidste ende, at konkurrencen sættes ud af kraft, og forbrugerne betaler overpriser for deres varer, siger Carsten Smidt, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Fængsel for kartel

Navnene på de implicerede virksomheder holdes hemmelige, mens sagerne efterforskes. Men styrelsen oplyser, at seks af sagerne er i den mest alvorlige kategori - nemlig kartelsager, hvor virksomhederne eksempelvis koordinerer priser internt.

Og netop denne type sager vil nu ikke længere kun kunne straffes med bøder, men også medføre fængselsstraffe i op til seks år til de ansvarlige bagmænd, når nye regler træder i kraft 1. marts.

- De højere straffe afspejler, at vi nu ser kartelsager som værende ligeså alvorlige som andre typer af økonomisk kriminalitet, siger Carsten Smidt, der understreger, at styrelsen har skruet kraftigt op for indsatsen mod karteller de senere år.

Det store karteldannelse

En af de senere års mest opsigtsvækkende kartelsager omhandler 20 større storkøbenhavnske bygge- og anlægsfirmaer, der er sigtet for at have koordineret priser på bud på mindst 50 opgaver siden 2005. Samlet er der tale om opgaver for en halv milliard kroner i det, der betegnes som danmarkshistoriens største kartelsag.

I løbet af foråret ventes SØK at afslutte efterforskningen, så der kan rejses tiltaler i sagen.

Blandt de formodede ofre for det københavnske byggekartel er landets almene boligorganisationer.

- Maksimal straf er vejen frem

Formanden for brancheorganisationen BL - Danmarks Almene Boliger, Palle Adamsen, glæder sig over de strammere regler.

- Jeg tror kun, der er én måde at gribe fat i det her på, og det er at give maksimal straf. Det er store bøder til virksomhederne og personlig ansvarsforfølgelse af de personer, der står bag det her. Derfor hilser jeg det velkomment, at retssystemet vil tage fængselsstraf i brug, siger Palle Adamsen, der kalder byggekartellet for "dybt bekymrende":

- Ofrene er i første række dem, der køber byggeriet - det vil sige bygherrerne - men i sidste ende er der altså nogle helt almindelige mennesker, det kan være lejere og beboere, som ender med at betale mere, end de ellers ville have gjort, hvis vi havde haft et byggemarked, der fungerede efter reglerne.

I alt efterforsker SØK 15 verserende sager om brug på konkurrencereglerne.

I femårsperioden 2008-2012 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen videresendt 33 sager til SØK - det er mere end en fordobling af antallet i perioden 2003-2007. Samtidig er antallet af bøder, der er udstedt i konkurrencesager, steget fra otte til 15.

Facebook
Twitter